Mustaherukka-suklaapavlova
Suklaan ja hienostuneen mustaherukan yhdistelmä on näyttävä jälkiruoka juhla-aterialle. Kun marengin ja täytteet valmistaa etukäteen, kokoaminen käy käden käänteessä juuri ennen tarjoilua.
-
Avainsanat:
- Joulu
- Jälkiruoat
- Makea leivonta
- Talvi
Valmistusohje
Voit valmistaa marengin edellisenä päivänä. Myös mustaherukkatahnan voi tehdä etukäteen. Se säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.
marenki
5 munanvalkuaista
3 dl sokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl valkoviinietikkaa
mustaherukkatahna (valmista n. 2,5 dl)
1 (luomu)sitruuna
200 g pakastemustaherukoita
0,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
50 g voita
2 munaa
kerma
3–4 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
koristeeksi
(pakaste)mustaherukoita
50 g tummaa suklaata ja/tai valkosuklaata
- Tee mustaherukkatahna. Pese sitruuna ja raasta kuori. Halkaise hedelmä ja purista talteen n. 3 rkl mehua.
- Pane pieneen kattilaan mustaherukat, sitruunankuoriraaste ja mehu sekä vesi. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes mustaherukat hajoavat ja niistä irtoaa mehua.
- Siivilöi mustaherukoiden mehu astiaan. Painele marjoja kevyesti siivilää vasten, jotta saat kaiken mehun talteen. Mehua pitäisi tulla n. 1 dl. Voit käyttää puristetut marjat esim. puuron tai pannukakkutaikinan joukossa.
- Laske kattilan pohjalle hieman vettä ja kuumenna sitä niin, että vesi poreilee kevyesti. Pane mustaherukkamehu, sokeri ja voi teräs- tai lasikulhoon ja nosta kulho kattilan päälle.
- Riko kananmunat kuppiin ja riko niiden rakenne haarukalla. Kun voi on sulanut, kaada munat ohuena nauhana, koko ajan vispilällä vatkaten, mehuseoksen joukkoon. Jatka kevyttä vatkaamista vesihauteen päällä n. 10 minuuttia, minkä jälkeen seoksen tulisi olla hieman paksuuntunutta.
- Siivilöi seos puhtaan siivilän läpi puhtaaseen kulhoon ja jäähdytä. Tahna säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.
- Valmista marenki. Piirrä leivinpaperiin ympyrä, jonka halkaisija on 22–24 cm. Voit käyttää apuna esimerkiksi irtopohjavuoan pohjaa. Laita paperi uunipellille piirtojälki alaspäin.
- Erottele valkuaiset kananmunista. Huomaa, että yhtään keltuaista ei saa joutua valkuaisten joukkoon. Jos keltuainen hajoaa, käytä muna kokonaisuudessaan muuhun leivontaan tai ruoanlaittoon.
- Siivilöi kaakaojauhe ja sekoita sokerin joukkoon.
- Vatkaa valkuaisia kuivassa ja puhtaassa kulhossa yleiskoneella tai sähkövatkaimella, kunnes valkuaisvaahto muodostaa teräviä huippuja. Lisää sokeri-kaakaoseos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan, vatkaa välissä. Lisää lopuksi etikka ja sekoita.
- Lusikoi valkuaisvaahto leivinpaperille pyöreäksi pohjaksi, paperiin piirrettyä ympyrää apuna käyttäen. Pohja saa olla keskeltä hieman matalampi ja reunoilta korkeampi. Paista 150-asteisessa uunissa 75–90 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä marenki sinne jäähtymään; näin marenki todennäköisesti halkeilee vähemmän.
- Vaahdota kerma. Mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Raasta tai vuole suklaat lastuiksi.
- Kokoa pavlova juuri ennen tarjoilua. Levitä n. 0,5 dl mustaherukkatahnaa marenkipohjan päälle. Lusikoi päälle kermavaahto. Valuta kerman päälle lisää mustaherukkatahnaa. Ripottele lopuksi päälle mustaherukat ja raastettu suklaa.
Vinkki
Mustaherukkatahna maistuu myös lettujen ja paahtoleivän päällä.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki / annos
Ravintosisältö / annos
- Energia 332 kcal
- Rasva 18.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 11.1 g
- Proteiini 3.6 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 38.3 g
- Sokerit 36.6 g
- Kuitu, kokonais- 2 g
- Natrium 66.5 mg
- Kalsium 42.3 mg
- Rauta 0.7 mg
- C-vitamiini 20.2 mg
Pääraaka-aineet
-
50 gSuklaa 80 %, tumma
-
2 keskikokoinenKananmuna, tuore
-
50 gVoi
-
128 gSokeri
-
200 gMustaherukka
-
1 keskikokoinenSitruuna, raaka
-
1 tlViinietikka
-
2 tlVanilliinisokeri
-
1 rklTomusokeri
-
400 gKuohukerma
-
1 rklKaakaojauhe, makeuttamaton
-
255 gSokeri
-
5 kplKananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta