Mustapaputortillat ja hedelmäsalsa
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/01/martat_kasvisruokamatka_maailmalle_tortillat_mustapapu_taytteella_vaaka_h.jpg
Mustapaputortillat ja hedelmäsalsa
Itsetehdyt tortillaletut maistuvat herkullisilta mustapaputäytteen ja hedelmäsalsan kanssa! Muiksi täytteiksi sopivat esimerkiksi ranskankerma tai jogurtti, sekä korianteri.
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasviproteiini
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Valmistusohje
Tortillaletut:
7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
3 dl lämmintä vettä
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja lämmin vesi. Vaivaa
taikinaa 2–5 minuuttia kimmoisaksi. Jätä taikina lepäämään 20 minuutiksi. - Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Muotoile pötköksi ja leikkaa 8–12 palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi. Kauli pallot 2 mm:n paksuisiksi letuiksi.
- Paista tortillat kuivalla kuumuutta kestävällä pannulla, esimerkiksi valurautapannulla, 20–30 sekuntia molemmin puolin. Kääri pyyhkeeseen ja muovipussiin, jotta ne pysyvät lämpiminä ja pehmeinä.
- Anna tortillojen jäähtyä ennen tarjoilua. Säilytä ylimääräiset tortillat jääkaapissa tai pakastimessa hyvin peitettynä.
- Tarjoile mustapaputäytteen ja hedelmäsalsan kera. Muiksi täytteiksi sopii esimerkiksi ranskankerma tai jogurtti sekä tuore korianteri.
Mustapaputäyte:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3-4 rkl rypsiöljyä
2 tlk (6 dl) mustapapuja
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl suolaa
- Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista sipulia noin 3–4 minuuttia. Lisää valkosipuli, jatka paistamista vielä minuutin ajan.
- Valuta pavut, mutta ota liemi talteen. Lisää pavut, juustokumina ja suola pannulle. Paista vielä 2–3 minuuttia, kunnes pavut ovat lämpimiä.
- Siirrä paistetut ainekset pannulta kulhoon. Soseuta ne joko sauvasekoittimella tai perunasurvimella. Lisää papujen lientä, kunnes saat sopivan koostumuksen.
Hedelmäsalsa:
1 pieni punasipuli
1 rkl punaviinietikkaa
3 nektariinia tai 1 mango
1 punainen chili
0,5 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
mustapippuria
- Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi ja sekoita punaviinietikka joukkoon.
- Pese ja kuutioi hedelmät. Poista chilistä siemenet ja hienonna.
- Yhdistä kaikki aineet keskenään.
- Anna makujen tasaantua vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.68 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 677 kcal/annos
- Rasva 17.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.2 g
- Proteiini 22.3 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 100.1 g
- Sokerit 10.3 g
- Kuitu, kokonais- 5 g
- Natrium 1244.1 mg
- Kalsium 143.7 mg
- Rauta 8.9 mg
- C-vitamiini 23.7 mg
Pääraaka-aineet
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1 ripausMustapippuri
-
3 kplPersikka/nektariini, kuorittu, kivetön
-
1 rklViinietikka
-
1 kplSipuli
-
3 rklRypsiöljy
-
0.5 rklRypsiöljy
-
10.5 gValkosipuli
-
1 kplSipuli
-
1 rklRypsiöljy
-
0.5 tlLeivinjauhe
-
1 kplChili, vihreä, tuore
-
0.5 tlKuminan siemenet
-
2.5 cupPapu, kidneypapu, keitetty
-
1.26 cupVesi, vesijohtovesi
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
2.95 cupVehnäjauho, valkoinen
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola