Näkkileipä
		https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/01/martat_kala_aineisto_nakkari_kilohaililevite_vaaka_hb.jpg
		
		Näkkileipä
Hiivataikinasta valmistettu, aniksella ja fenkolilla maustettu näkkäri on vastustamattoman hyvää. Tarjoile se esimerkiksi kilohaililevitteen kanssa. Se on myös herkullinen tupaantuliainen.
- 
				
					Avainsanat:
				
														
 - Maidoton
 - Suolainen leivonta
 - Välipalat
 
Valmistusohje
0,5 rkl aniksensiemeniä
0,5 rkl fenkolinsiemeniä
pieni pala (n. 6 g) hiivaa
2,5 dl vettä
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
n. 2 dl ruisjauhoja
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun
1 munanvalkuainen
1 rkl vettä
Pinnalle
0,5 dl seesaminsiemeniä
- Mittaa aniksensiemenet ja fenkolinsiemenet mortteliin ja pyöräytä pari kertaa, jotta siemenet hiukan rikkoutuvat.
 - Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet, hunaja ja suola.
 - Sekoita keskenään ruis- ja hiivaleipäjauhot. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunasta. Taikinaa saa olla löysähköä, mutta ei tarttuvaa.
 - Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele litteiksi pallukoiksi. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
 - Paahda seesaminsiemenet kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. Varo, etteivät ne pala. Voit käyttää seesaminsiemenet myös paahtamattomina.
 - Kauli taikinapalat jauhotetulla työtasolla hyvin ohuiksi levyiksi. Pyyhi ylimääräinen jauho pinnoilta pois esimerkiksi leivontasiveltimellä ja nosta leivät kaulimen avulla leivinpaperin päälle pellille.
 - Sekoita keskenään valkuainen ja vesi. Voitele leivät valkuais-vesiseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Pistele leipiä haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia. Jäähdytä tasaisella alustalla ja säilytä kuivassa.
 
Vinkki: Yhdelle pellille mahtuu pari leipää, joten kannattaa käyttää kiertoilmatoimintoa. Aseta tällöin uuni kiertoilmalle 225 asteeseen. Vaihda leivinpaperi, jos se tummuu liikaa.
Vinkki: Yli jääneen keltuaisen voi pakastaa ja käyttää esimerkiksi pullien voiteluun pienellä vesitilkalla jatkettuna.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki / annos
							0.06							kg CO2 ekv
						
					Ravintosisältö / annos
- Energia 130 kcal
 - Rasva 2.4 g
 - Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
 - Proteiini 4.7 g
 - Hiilihydraatti erotuksena 25.6 g
 - Sokerit 2.2 g
 - Kuitu, kokonais- 3.2 g
 - Natrium 65.3 mg
 - Kalsium 40 mg
 - Rauta 1.9 mg
 - C-vitamiini 0.2 mg
 
Pääraaka-aineet
- 
								3 rklSeesaminsiemen, kuorineen
 - 
								30 gKananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta
 - 
								195 gJauho, hiivaleipävehnäjauho
 - 
								130 gJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
 - 
								0.25 tlSuola, pöytäsuola
 - 
								1 rklHunaja
 - 
								250 gVesi, vesijohtovesi
 - 
								6 gHiiva
 - 
								0.5 rklFenkolin siemeniä
 - 
								0.5 rklAniksen siemeniä