Näkkileipä

Hiivataikinasta valmistettu, aniksella ja fenkolilla maustettu näkkäri on vastustamattoman hyvää. Tarjoile se esimerkiksi kilohaililevitteen kanssa. Se on myös herkullinen tupaantuliainen.

10 annosta

Valmistusohje

0,5 rkl aniksensiemeniä
0,5 rkl fenkolinsiemeniä
pieni pala (n. 6 g) hiivaa
2,5 dl vettä
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
n. 2 dl ruisjauhoja
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun
1 munanvalkuainen
1 rkl vettä

Pinnalle
0,5 dl seesaminsiemeniä

  1. Mittaa aniksensiemenet ja fenkolinsiemenet mortteliin ja pyöräytä pari kertaa, jotta siemenet hiukan rikkoutuvat.
  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet, hunaja ja suola.
  3. Sekoita keskenään ruis- ja hiivaleipäjauhot. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunasta. Taikinaa saa olla löysähköä, mutta ei tarttuvaa.
  4. Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele litteiksi pallukoiksi. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
  5. Paahda seesaminsiemenet kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. Varo, etteivät ne pala. Voit käyttää seesaminsiemenet myös paahtamattomina.
  6. Kauli taikinapalat jauhotetulla työtasolla hyvin ohuiksi levyiksi. Pyyhi ylimääräinen jauho pinnoilta pois esimerkiksi leivontasiveltimellä ja nosta leivät kaulimen avulla leivinpaperin päälle pellille.
  7. Sekoita keskenään valkuainen ja vesi. Voitele leivät valkuais-vesiseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Pistele leipiä haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia. Jäähdytä tasaisella alustalla ja säilytä kuivassa.

Vinkki: Yhdelle pellille mahtuu pari leipää, joten kannattaa käyttää kiertoilmatoimintoa. Aseta tällöin uuni kiertoilmalle 225 asteeseen. Vaihda leivinpaperi, jos se tummuu liikaa.
Vinkki: Yli jääneen keltuaisen voi pakastaa ja käyttää esimerkiksi pullien voiteluun pienellä vesitilkalla jatkettuna.


Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.06 kg CO2 ekv
  • Energia 130 kcal/annos
  • Rasva 2.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
  • Proteiini 4.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 25.6 g
  • Sokerit 2.2 g
  • Kuitu, kokonais- 3.2 g
  • Natrium 65.3 mg
  • Kalsium 40 mg
  • Rauta 1.9 mg
  • C-vitamiini 0.2 mg