Näkkileipä
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/01/martat_kala_aineisto_nakkari_kilohaililevite_vaaka_hb.jpg
Näkkileipä
Hiivataikinasta valmistettu, aniksella ja fenkolilla maustettu näkkäri on vastustamattoman hyvää. Tarjoile se esimerkiksi kilohaililevitteen kanssa. Se on myös herkullinen tupaantuliainen.
-
Avainsanat:
- Maidoton
- Suolainen leivonta
- Välipalat
Valmistusohje
0,5 rkl aniksensiemeniä
0,5 rkl fenkolinsiemeniä
pieni pala (n. 6 g) hiivaa
2,5 dl vettä
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
n. 2 dl ruisjauhoja
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun
1 munanvalkuainen
1 rkl vettä
Pinnalle
0,5 dl seesaminsiemeniä
- Mittaa aniksensiemenet ja fenkolinsiemenet mortteliin ja pyöräytä pari kertaa, jotta siemenet hiukan rikkoutuvat.
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet, hunaja ja suola.
- Sekoita keskenään ruis- ja hiivaleipäjauhot. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunasta. Taikinaa saa olla löysähköä, mutta ei tarttuvaa.
- Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele litteiksi pallukoiksi. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
- Paahda seesaminsiemenet kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. Varo, etteivät ne pala. Voit käyttää seesaminsiemenet myös paahtamattomina.
- Kauli taikinapalat jauhotetulla työtasolla hyvin ohuiksi levyiksi. Pyyhi ylimääräinen jauho pinnoilta pois esimerkiksi leivontasiveltimellä ja nosta leivät kaulimen avulla leivinpaperin päälle pellille.
- Sekoita keskenään valkuainen ja vesi. Voitele leivät valkuais-vesiseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Pistele leipiä haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia. Jäähdytä tasaisella alustalla ja säilytä kuivassa.
Vinkki: Yhdelle pellille mahtuu pari leipää, joten kannattaa käyttää kiertoilmatoimintoa. Aseta tällöin uuni kiertoilmalle 225 asteeseen. Vaihda leivinpaperi, jos se tummuu liikaa.
Vinkki: Yli jääneen keltuaisen voi pakastaa ja käyttää esimerkiksi pullien voiteluun pienellä vesitilkalla jatkettuna.
Testattu Marttakeittiössä
0.06 kg CO2 ekv
- Energia 130 kcal/annos
- Rasva 2.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
- Proteiini 4.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 25.6 g
- Sokerit 2.2 g
- Kuitu, kokonais- 3.2 g
- Natrium 65.3 mg
- Kalsium 40 mg
- Rauta 1.9 mg
- C-vitamiini 0.2 mg
Pääraaka-aineet
-
3 rklSeesaminsiemen, kuorineen
-
30 gKananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta
-
195 gJauho, hiivaleipävehnäjauho
-
130 gJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
0.25 tlSuola, pöytäsuola
-
1 rklHunaja
-
250 gVesi, vesijohtovesi
-
6 gHiiva
-
0.5 rklFenkolin siemeniä
-
0.5 rklAniksen siemeniä