Nshima ja ifishashi, maissipuuro ja pinaatti-pähkinäkastike
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Maidoton
- Pastat, wokit ja kastikkeet
Valmistusohje
Nshima (maissipuuro)
Nshima on sambialainen maissipuuro, joka valmistetaan tyypillisesti maissisuurimoista. Niitä ei saa Suomesta, joten maissin voi korvata mannasuurimoilla.
1 l vettä
1 tl suolaa
3 dl mannasuurimoita
Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja mannasuurimot. Keit miedolla lämmöllä sakeaksi puuroksi. Laita kypsä puuro kulhoon, painele tiiviisti ja kumoa vadille. Aterialla puurosta otetaan sormin paloja, jotka pyöritellään kastikkeessa.
Ifisashi (pinaatti-pähkinäkastike)
Pinaattiseos:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 rasiaa tuoretta pinaattia (n. 200 g)
1 rkl kasvilientä
mustapippuria
Pähkinäkerma:
2,5 dl maapähkinöitä
0,5 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
tilkka vettä
Valmista ensin pähkinäkerma. Laita pähkinät likoamaan veteen yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi. Kaada liotusvesi pois. Lisää suola ja sitruunamehu pähkinöiden joukkoon. Murskaa pähkinät sauvasekoittimella. Lisää vettä sen verran, että saat seosta työstettyä. Pähkinäkerman tulee olla tasaista, paksua ja notkeaa.
Tee sitten pinaattiseos. Silppua sipulit. Kuullota niitä hetki pannulla öljyssä ja lisää joukkoon pinaatti. Kääntele pinaattia pannulla, kunnes neste on haihtunut. Mausta kasvisliemijauheella ja pippurilla. Lisää lopuksi pähkinäkerma pinaattiseoksen joukkoon.
Tarkista suola ja tarjoile kastike nshiman kanssa.
- Energia 277 kcal/annos
- C-vitamiini 22.4 mg
- Rauta 1.6 mg
- Kalsium 56.9 mg
- Natrium 748.4 mg
- Kuitu, kokonais- 3.7 g
- Sokerit 2.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 31.9 g
- Proteiini 10.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2 g
- Rasva 13.7 g
Pääraaka-aineet
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
195 gMannasuurimo
-
1 kplSipuli
-
21 gValkosipuli
-
1 rklOliiviöljy
-
200 gPinaatti
-
0.5 kplKasvisliemikuutio
-
150 gPähkinä, maapähkinä
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
20 gSitruunamehu