Nyhtökauraborssi

Valmistusohje

Lämmittävä punajuurikeitto tehdään arkena pakastejuureksista ja etikkapunajuurista. Tämän kasviskeiton kruunaa nyhtökaura, joka soveltuu keittoon erinomaisesti. Nyhtökaura kannattaa lisätä vasta lopuksi.

8 dl kasvislientä
200 g valkokaalia
250 g (pakaste)juuressuikaleita
1 rkl öljyä
380 g etikkapunajuurikuutioita
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
240 g nyhtökauraa
½ tl mustapippuria myllystä
½–1 dl etikkapunajuurien lientä
(½ tl suolaa)

Lisäksi tarjoiluun smetanaa.

  1. Tee kasvisliemi fondista tai kuutioista. Raasta kaali karkeaksi raasteeksi. Paista kaalia ja juuressuikaleita öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia.
  2. Valuta etikkapunajuuret siivilässä kulhon päällä. Säästä lientä keiton maustamiseen. Lisää punajuuret, kasvisliemi, timjami ja laakerinlehti kattilaan. Anna kypsyä kannen alla keskilämmöllä poristen noin 15 minuuttia.
  3. Lisää nyhtökaura keittoon. Mausta keitto pippurilla ja etikkapunajuurien liemellä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keiton kanssa esimerkiksi smetanaa tai vegaanista kaurafraichea.