Omena-karamellikeikauskakku

Keikauskakku on retroherkku vailla vertaa. Omenoista se syntyy ympäri vuoden, ja karamelli tekee pinnasta erityisen herkullisen.

12 annosta

Valmistusohje

omenat ja karamelli

85 g voita
1,5 dl fariinisokeria
0,25 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2–3 omenaa

taikina

3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
100 g voita
1 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa tai kasvijuomaa

  1. Valmista ensin vuoan pohjalle tulevat omenat ja karamelli. Pese ja kuori omenat ja viipaloi ne. Yhdistä voi ja fariinisokeri kattilassa keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, keitä sekoitellen hetki, kunnes seos paksuuntuu. Ota kattila pois levyltä ja lisää kaneli ja vaniljasokeri. Kaada voideltuun kakku- tai irtopohjavuokaan (voit halutessasi myös vuorata vuoan pohjan leivinpaperilla). Lado päälle omenaviipaleet. Nosta vuoka jääkaappiin.
  2. Valmista taikina. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja neilikka. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita kuivat aineet joukkoon. Lisää lopuksi maito ja sekoita. Älä enää vatkaa.
  3. Levitä taikina vuokaan omenoiden päälle. Paista 180 asteessa 40–45 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa puolivälissä foliolla, ettei pinta pala. Kokeile kypsyyttä tikulla. Ota vuoka uunista, anna jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa lautaselle. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen leikkaamista.

Vinkki: Keikauskakku on parhaimmillaan valmistuspäivänä. Säilytettäessä karamelli imeytyy kakkuun.

Huom. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita vuoka uuniin pellin päällä, sillä karamellia saattaa tihkua pohjan ja reunan välistä.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.22 kg CO2 ekv
  • Energia 300 kcal/annos
  • Rasva 14.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 8.8 g
  • Proteiini 3.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 40.6 g
  • Sokerit 26.1 g
  • Kuitu, kokonais- 0.9 g
  • Natrium 120.3 mg
  • Kalsium 17 mg
  • Rauta 0.5 mg
  • C-vitamiini 1 mg