Papuburgerit

4 annosta

Valmistusohje

4 Reissumies-leipää (sekä kansi- että pohjapala)
(2 rkl ruokaöljyä, margariinia tai voita)
4 rkl ketsuppia

Papupihvit:
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ rkl ruokaöljyä, margariinia tai voita
2 tl jauhelihamaustetta
1 dl punaisia linssejä
2 tl yrttisekoitusta
1 prk papuja
1 tl suolaa
½ dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
2 rkl ruokaöljyä

Tomaattisalsa:
½ prk tomaattimurskaa
neljännes tai puolikas sipuli
1 tl yrttisekoitusta
½ tl sokeria
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

  1. Valmista ensin papupihvimassa. Kuori ja hienonna kokonainen sipuli ja valkosipulinkynsi.
  2. Kuumenna rasva pannussa. Lisää puolet sipulista (säästä loppu salsaan), valkosipuli ja jauhelihamauste ja kuullota muutama minuutti. Kumoa sipuli ja valkosipuli kulhoon.
  3. Huuhtele linssit siivilässä kylmällä vedellä. Keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
  4. Valuta pavuista neste pois ja lisää ne kulhoon. Lisää myös keitetyt ja valutetut linssit sekä muut papupihvien ainekset.
  5. Painele haarukalla osa pavuista rikki. Sekoita kaikki ainekset ja anna massan turvota.
  6. Valmista sillä välin tomaattisalsa. Sekoita pienessä kulhossa keskenään kaikki salsan ainekset. Maista ja lisää mausteita, jos haluat. Nosta jääkaappiin tekeytymään.
  7. Muotoile papupihvimassasta neljä pihviä. Kostuta käsiä vedellä, jos massa tarttuu.
  8. Kuumenna paistamiseen tarkoitettu rasva samalla pannulla, jolla kuullotit sipulit. Laita papupihvit pannulle ja paista muutama minuutti. Käännä pihvit ja paista taas muutama minuutti.
  9. Lämmitä ruisleivät leivänpaahtimessa, mikroaaltouunissa tai uunissa (150 astetta, 3 minuuttia). Levitä leiville ketsuppia. Halutessasi voit levittää myös rasvaa. Nosta jokaiselle pohjapalalle papupihvi ja lusikoi pihvin päälle tomaattisalsaa. Nosta kansileipä kunkin burgerin päälle.
  10. Tarjoa papuburgerit esimerkiksi omenaisen coleslaw’n ja/tai ranskanperunoiden kera. Voit käyttää coleslaw’ta myös burgerin täytteenä.

Muuntele burgereita! Voit valmistaa burgerin väliin myös smash-burgeripihvejä 200 grammasta jauhelihaa. Lisää jauhelihaan puoli teelusikallista suolaa ja mustapippuria sekä 1 tl jauhelihamaustetta. Sekoita hyvin. Jaa liha neljään osaan. Pyörittele kukin osa tiiviiksi pyörykäksi. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl rasvaa. Aseta pyörykkä pannulle ja litistä se voimakkaasti aivan litteäksi, alle sentin paksuiseksi. Käytä apuna esimerkiksi paistinlastaa. Voit paistaa kerralla niin monta pihviä kuin pannulle mahtuu. Paista pari minuuttia ja käännä. Paista myös toiselta puolelta pari minuuttia. Voit paistaa burgereiden väliin myös kananmunan.

 

Ranskanperunat
1 kg perunoita
3 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
(2 tl jauhelihamaustetta)

  1. Pese perunat ja kuori ne, jos haluat. Leikkaa perunat noin sormen paksuisiksi ranskanperunoiksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle.
  2. Lisää pellille ruokaöljy, suola ja pippuri. Lisää myös jauhelihamauste, jos haluat. Sekoita perunoita pellillä niin, että öljy ja mausteet tarttuvat perunoiden pinnalle.
  3. Levitä perunat ohueksi kerrokseksi pellille ja paista uunissa 220 asteessa 20–25 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Tarjoa burgereiden ja ketsupin kanssa.

 

Omenainen coleslaw
n. 500 g kaalia
2 (n. 150 g) porkkanaa
2 omenaa
3 rkl ruokaöljyä
2 tl yrttisekoitusta
½ tl suolaa

  1. Poista kaalista uloimmat lehdet, jos ne ovat kolhiintuneita tai nahistuneita. Huuhtele kaali. Pese ja kuori porkkanat. Pese omenat.
  2. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja omenat karkeaksi raasteeksi.
  3. Sekoita keskenään kaali, porkkana ja omena.
  4. Sekoita mukissa ruokaöljy, yrttisekoitus ja suola. Sekoita öljykastike kasvisten joukkoon.

Vinkki! Raastesalaatti maistuu myös ilman öljykastiketta.

Muuntele! Myös puolukat sopivat tähän salaattiin.

 

Testattu Marttakeittiössä.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki
1.71 kg CO2 ekv

Ravintosisältö

  • Energia 748 kcal/annos
  • Rasva 30.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.9 g
  • Proteiini 19 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 91.7 g
  • Sokerit 24.1 g
  • Kuitu, kokonais- 13.8 g
  • Natrium 2093.8 mg
  • Kalsium 142.6 mg
  • Rauta 7.3 mg
  • C-vitamiini 83.7 mg