Valmistusohje

Liemi:
8 dl vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä (myös alkoholiton käy)
2 rkl kasvisfondia
½ dl limettimehua
2 tl raastettua limetinkuorta
1 tl suolaa

Risotto:
500 g tuoretta vihreää parsaa
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
3 dl risottoriisiä tai rikottuja tai kokonaisia ohrasuurimoita
2 dl parmesaaniraastetta

Koristeeksi: yrttejä

  • Risottoriisiksi kannattaa valita pyöreäjyväinen riisi. Esimerkiksi arborio-lajikkeen riisi on hyvä. Parboiled-käsitelty riisi ei ole hyvä risottoriisi.
  • Jos käytät riisin tilalla ohraa niin toimi näin: Rikotun  ohrasuurimon kypsennykseen menee noin 20–30 minuuttia, kokonaisten ohrasuurimoitten noin 10 minuuttia kauemmin. Kokonaisella myös nesteen tarve on vähän enemmän.
  • Voit kokeilla halutessasi viinin tilalla omenatäysmehua tai käyttää nesteenä ainoastaan kasvislientä.
  1. Valmista ensin liemi. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. Pidä liemi kuumana, jotta voit lisätä risottoon aina kuumaa nestettä. Tällöin kypsyminen ei katkea.
  2. Tee kaikki alkuvalmistelut ennen kuin alat kypsentää risottoa. Varaa tarvittavat raaka-aineet lieden lähelle.
  3. Huuhtele parsat. Ohutkuorisia parsoja ei tarvitse kuoria. Leikkaa tai napsauta pois parsan tyven puumainen osa (noin 2–3 cm). Paloittele parsan varret mutta jätä nuput kokonaisiksi. Vaihtoehtoisesti voit keittää tai paistaa parsat kokonaisina ja tarjota ne risoton päällä.
  4. Hienonna sipulit. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää riisi/ohra ja sekoita, kunnes riisi muuttuu kuultavaksi tai ohra on hiukan kypsynyt.
  5. Lisää kattilaan kauhallinen lientä kerrallaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä. Kun neste on melkein imeytynyt riisiin/ohraan, lisää aina uusi kauhallinen lientä. Sekoita risottoa/ohrattoa usein valmistuksen aikana.
  6. Risoton kypsymiseen menee kaikkiaan noin 20 minuuttia, rikotuista ohrasuurimoista tehtyyn saman verran, kokonaisista ohrasuurimoista reilu 10 minuuttia enemmän.  Lisää valmistuksen loppuvaiheessa paloiteltu parsa ja anna kypsyä vielä noin 6 minuuttia. Nuput kannattaa lisätä vähän myöhemmin kuin varsiosat, sillä ne kypsyvät nopeammin. Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraaste. Tarjoa heti.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 420 kcal/annos
Hiilijalanjälki
1 kg CO2 ekv
  • Natrium 1959.7 mg
  • Kalsium 288.3 mg
  • Rauta 1.7 mg
  • C-vitamiini 51.1 mg
  • Rasva 12.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 7.3 g
  • Proteiini 13.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 59.5 g
  • Sokerit 4.2 g
  • Kuitu, kokonais- 3.9 g