Perunagnocchit ja täyteläinen tomaattikastike

Valmistusohje

800 g jauhoisia perunoita, esimerkiksi Rosamundaa
1 tl merisuolaa
TAI n. 5 dl perunamuusia
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 ½–3 dl (durum)vehnäjauhoja
yrttimaustetta, esimerkiksi kuivattua rosmariinia

  1. Laita perunat kuorineen kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että perunat peittyvät.
  2. Lisää suola ja keitä perunat kypsiksi.
  3. Kuori hieman jäähtyneet perunat. Soseuta perunat sosemyllyllä tai survimella.
  4. Lisää perunasurvokseen muna, suola, jauhot ja yrttimaustetta. Sekoita taikina käsin tasaiseksi.
  5. Ripota leivinpöydälle jauhoja. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa, kunnes taikina tuntuu napakalta.
  6. Leivo taikinasta peukalon paksuisia tankoja. Leikkaa tangot paloiksi (noin 1 cm) ja pyörittele ne palloiksi.
    Tee peukalolla keskelle kolo, että gnocchit saavat tyypillisen muotonsa.
  7. Keitä reilussa vedessä muutama minuutti, kunnes gnocchit nousevat pintaan.

    Tarjoa gnocchit esimerkiksi tomaattikastikkeen tai peston kanssa.
    Kypsennetyt gnocchit säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Mascarpone-tomaattikastike

1 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
100 g mascarponejuustoa (tai muuta tuorejuustoa)
200 g tuoretta pinaattia
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria

Tarjoiluun:
tuoretta basilikaa
parmesaanijuustoa

  1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää hienonnettu valkosipuli.
  2. Kuullota valkosipulia miedolla lämmöllä ja lisää tomaattimurska.
    Anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
  3. Lisää mascarponejuusto ja huuhdeltu, hienonnettu pinaatti ja
    anna kiehua vielä 5 minuuttia.
  4. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla
  5. Sekoita gnocchit kastikkeen joukkoon.
  6. Ripottele annosten päälle tuoretta basilikaa ja raastettua parmesaania.