Perunalimppu

2 annosta

Valmistusohje

2½ litraa jauhoisia perunoita (vajaa 2 kg)
noin 3½ dl maltaita
1 rkl kuminaa
1 rkl hiivaa
1 rkl suolaa
10–14 dl ruisjauhoja

Voiteluun: siirappia, lämmintä vettä

  1. Perunat kuoritaan ja keitetään. Kypsät perunat soseutetaan vielä kuumina.
  2. Maltaat ja 1–2 dl ruisjauhoja sekoitetaan perunoiden joukkoon ja taikina peitetään paksulla ruisjauhokerroksella. Jätetään lämpimään paikkaan pariksi kolmeksi tunniksi.
  3. Taikinaa sekoitetaan oikein hyvin ja peitetään uudelleen ruisjauhoilla. Jos taikina tuntuu kovalta ja kuivalta, lisätään hiukan perunoiden keitinvettä.
  4. Jätetään yöksi lämpimään paikkaan ruisjauhokerroksella ja leivinliinalla peitettynä.
  5. Seuraavana päivänä, mieluummin vasta iltapäivällä, Iisätään hiiva, suola, kuminat ja ruisjauhoja niin paljon, että taikina on kiinteää. Alustetaan hyvin ja kohotetaan yön yli.
  6. Kohonnut taikina leivotaan kahdeksi limpuksi, jotka hyvin kohonneina pistellään ja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 1 tunnin ajan. Paistamisen aikana ja uunista otettuina limppuja voidellaan siirappivedellä.
Hiilijalanjälki
3.23 kg CO2 ekv
  • Energia 2184 kcal/annos
  • Rasva 11 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.1 g
  • Proteiini 58.9 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 527.5 g
  • Sokerit 36.7 g
  • Kuitu, kokonais- 76.5 g
  • Natrium 3808.7 mg
  • Kalsium 244 mg
  • Rauta 33 mg
  • C-vitamiini 95.2 mg