Valmistusohje

1 kg broilerin koipireisipaloja
2 sipulia
10 valkosipulinkynttä
3 cm:n pala inkivääriä
1 rkl suolaa
3 kokonaista tähtianista
3 neilikankukkaa
1 kardemumma
1 kanelitanko
1 tl korianterinsiemeniä
n. 1,5 litraa vettä

Liemeen:
1–2 rkl ruokosokeria
3–4 rkl kalakastiketta

Lisukkeet:
200 g (leveää) riisinuudelia
2 kevätsipulinvartta
1 punainen chili
1 limetti lohkoina
tuoreita ituja
tuoretta korianteria, minttua tai thaibasilikaa

  1. Pyyhi broilerinkoivet talouspaperilla ja lisää ne isoon kattilaan. Leikkaa sipulien kannat pois ja lohko sipulit neljään osaan. Hyväkuntoisen kuoren voi jättää antamaan liemeen makua.
  2. Murskaa valkosipulit veitsen selkämyksellä. Kuori ja leikkaa inkivääri paloiksi. Lisää ainekset kattilaan. Lisää suola ja muut mausteet. Kaada vettä päälle niin, että lihat peittyvät.
  3. Laita levy keskilämmölle niin, että vesi kiehahtaa ja laske heti lämpötilaa, jotta liemi saa kiehua hiljalleen. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se reikäkauhalla. Anna kiehua rauhallisesti miedohkolla lämmöllä vähintään tunnin.
  4. Kun liemi on valmis, siivilöi se ja kaada kasariin. Nosta broilerinkoivet siivilästä jäähtymään leikkuulaudalle.
  5. Mausta liemi ruokosokerilla ja kalakastikkeella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kalakastiketta.
  6. Valmista lisukkeet. Keitä vedenkeittimessä vettä ja anna riisinuudelien pehmetä kuumassa vedessä 1–2 minuuttia.
  7. Riivi broilerinkoivista liha. Viipaloi kevätsipulit ja chili. Lohko limetti.
  8. Kokoa valmiit annokset. Laita nuudelit kulhon pohjalle. Lisää päälle pieni määrä broileria, kevätsipulia, chiliä ja ituja. Kaada liemi päälle. Purista päälle tuoretta limetinmehua ja viimeistele yrteillä.

VINKKI: Tarkista suola ja lisää kalakastiketta varoen. Liian suolaisen liemen käyttö on haaste sekä makunystyröille että verenpaineelle.

VINKKI: Jos teet ruokaa keliaakikolle, muista varmistaa, että käyttämäsi maustekastikkeet ovat gluteenittomia!

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 529 kcal/annos
Hiilijalanjälki
2 kg CO2 ekv
  • Rasva 10.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.6 g
  • Proteiini 53.9 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 57.3 g
  • Sokerit 7.3 g
  • Kuitu, kokonais- 2.3 g
  • Natrium 2850.3 mg
  • Kalsium 65.4 mg
  • Rauta 4.4 mg
  • C-vitamiini 29.4 mg