Valmistusohje

11–12 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl puolukoita (pakaste)
4 ½ dl porkkanamehua
1 rkl öljyä padan voiteluun

1. Pane tyhjä valurautapata kansineen uunin keskitasolle ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuumennetussa padassa leipä kypsyy nopeammin.
2. Sekoita jauhot, suola, sooda ja leivinjauhe kulhossa keskenään. Nypi huoneenlämpöinen voi joukkoon ja kääntele sulatetut puolukat seokseen.
3. Lisää porkkanamehu ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikina saa olla melko löysää.
4. Muotoile taikinasta padan kokoinen leipä. Ota pata uunista ja voitele se öljyllä. Kumoa leipä varovasti kuumaan pataan. Leikkaa veitsellä leivän pintaan ristikkäiset noin 1 cm syvät viillot. Laita kansi padan päälle.
4. Paista leipää uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Nosta kansi pois, jotta leipä saa kauniin värin, ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia.
5. Kumoa kypsä leipä padasta työpöydälle ja kiedo se leivinliinaan. Leipä on rakenteeltaan mureneva ja näin se pysyy mehevänä. Soodaleipä on parhaimmillaan samana päivänä nautittuna.

Ainesosat

  • 12 dl
    spelttivehnäjauhoja
  • 1.5 tl
    suolaa
  • 0.5 tl
    ruokasoodaa
  • 1 tl
    leivinjauhetta
  • 50 g
    voita, huoneenlämpöistä
  • 2 dl
    puolukoita
  • 4.5 dl
    porkkanamehua
  • 1 rkl
    öljyä

Reseptin ravintosisältö

Energia 113 kcal/annos
  • C-vitamiini 1.9 mg
  • Rauta 1.2 mg
  • Kalsium 34.9 mg
  • Natrium 226.2 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.7 g
  • Sokerit 1.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 20.6 g
  • Proteiini 3.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.2 g
  • Rasva 2.9 g
Jaa sivu