Alma Forsténin porkkanapannukakku ja marjamehukastike

Tämä ohje on peräisin Alma Forsténin tekemästä Kansan emännän keittokirjasta vuodelta 1902. Ohjeet ovat alkuperäisessä asussaan. Vain jauhojen määrää ja paistoaikaan on tarkennettu.

8 annosta

Valmistusohje

Porkkanapannukakku
1 litra maitoa
1 muna
1 rkl voita
2-3 tavallista suurta porkkanaa
vehnäjauhoja tarpeen mukaan (n. 4-5 dl)

  1. Maito ja vehnäjauhot keitetään paksuksi puuroksi, niin että se irtaantuu reunoista.
  2. Pannaan jäähtymään.
  3. Kun puuro on hiukan jäähtynyt, sekoitetaan siihen muna, joka sitä ennen hiukan vatkattu sokerin kanssa, sekä porkkanat, jotka ovat hienonnettu riivinraudalla, ja vatkataan seosta hyvin.
  4. Paistetaan uunissa kuten tavallinen pannukakku. (200 astetta, n 45 min).
  5. Tarjotaan mehukastikkeen kanssa.

Marjamehukastike
½ litraa vettä
1-1 ½ kuppia marjamehua
3 ruokal. jauhosokeria
2 ruokal. perunajauhoja

  1. Kuumenna vesi ja pane siihen mehu sekä sokeri.
  2. Hämmennä perunajauhot vähään kylmään veteen, ja kaada keitokseen hyvästi hämmentäen, ettei tule paakkuiseksi.
  3. Keitoksen pitää kiehua silloin kun jauhoja pannaan, mutta sen jälkeen se saa ainoastaan kiehahtaa hetkisen.
  • Energia 243 kcal/annos
  • Rasva 3.9 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.1 g
  • Proteiini 9.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 42.4 g
  • Sokerit 14.8 g
  • Kuitu, kokonais- 1.5 g
  • Natrium 102.2 mg
  • Kalsium 19.7 mg
  • Rauta 1.8 mg
  • C-vitamiini 2.2 mg