Alma Forsténin porkkanapannukakku ja marjamehukastike
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2022/11/porkkanapannukakku_martat_niina.jpg
Alma Forsténin porkkanapannukakku ja marjamehukastike
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Jälkiruoat
Valmistusohje
Tämä ohje on peräisin Alma Forsténin tekemästä Kansan emännän keittokirjasta vuodelta 1902. Ohjeet ovat alkuperäisessä asussaan. Vain jauhojen määrää ja paistoaikaan on tarkennettu.
Porkkanapannukakku
1 litra maitoa
1 muna
1 rkl voita
2-3 tavallista suurta porkkanaa
vehnäjauhoja tarpeen mukaan (n. 4-5 dl)
- Maito ja vehnäjauhot keitetään paksuksi puuroksi, niin että se irtaantuu reunoista.
- Pannaan jäähtymään.
- Kun puuro on hiukan jäähtynyt, sekoitetaan siihen muna, joka sitä ennen hiukan vatkattu sokerin kanssa, sekä porkkanat, jotka ovat hienonnettu riivinraudalla, ja vatkataan seosta hyvin.
- Paistetaan uunissa kuten tavallinen pannukakku. (200 astetta, n 45 min).
- Tarjotaan mehukastikkeen kanssa.
Marjamehukastike
½ litraa vettä
1-1 ½ kuppia marjamehua
3 ruokal. jauhosokeria
2 ruokal. perunajauhoja
- Kuumenna vesi ja pane siihen mehu sekä sokeri.
- Hämmennä perunajauhot vähään kylmään veteen, ja kaada keitokseen hyvästi hämmentäen, ettei tule paakkuiseksi.
- Keitoksen pitää kiehua silloin kun jauhoja pannaan, mutta sen jälkeen se saa ainoastaan kiehahtaa hetkisen.
- Energia 243 kcal/annos
- Rasva 3.9 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.1 g
- Proteiini 9.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 42.4 g
- Sokerit 14.8 g
- Kuitu, kokonais- 1.5 g
- Natrium 102.2 mg
- Kalsium 19.7 mg
- Rauta 1.8 mg
- C-vitamiini 2.2 mg
Ainesosat
-
150 gMehu, mehujuoma
-
2 rklJauho, perunajauho tai -suurimo, perunatärkkelys
-
3 rklSokeri
-
3 kplPorkkana
-
2 rklVoi
-
1000 gMaito, rasvaton
-
500 gVesi, vesijohtovesi
-
55 gKananmuna, kuoreton
-
260 gVehnäjauho, valkoinen