Poropiirakka
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2021/11/MARTAT_Joulu_poropiirakka_vaaka_H.jpg
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Joulu
- Juhlan nautinnot
- Liha- ja makkararuoat
Valmistusohje
Taikina:
50 g margariinia
50 g maitorahkaa
1 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoa
0,25 tl leivinjauhetta
Täyte:
100 g kylmäsavuporoa
pala purjoa
0,5 dl persiljaa
2 munaa
2 dl kaurakermaa
1 dl juustoraastetta (50 g)
mustapippuria
- Valmista taikina. Sekoita pehmeä margariini, rahka ja jauho-leivinjauheseos tasaiseksi taikinaksi. Pane hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.
- Valmista täyte. Kuutioi kylmäsavuporo, hienonna purjosipuli ja persilja. Sekoita ainekset keskenään. Sekoita munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon kaurakerma, puolet juustoraasteesta ja ripaus pippuria.
- Jaa taikina 10 osaan, kauli tai taputtele jokaisesta palasta ohuehko pyöreä levy ja painele se foliovuokaan niin, ettei taikina tule reunan yli. Jaa poroseos vuokiin ja lusikoi munamassa päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
- Kypsennä piiraita 175-asteissa uunissa 20–25 minuuttia.
VINKKI: Suolainen piiras on moneen tilanteeseen sopiva tarjottava: sitä voi tarjota pieninä paloina kahvipöydässä, välipalaksi tai esimerkiksi salaatin kanssa iltaruokana.
Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki
Energia
146
kcal/annos
- C-vitamiini 0.1 mg
- Rauta 1.7 mg
- Kalsium 76.4 mg
- Natrium 98.2 mg
- Kuitu, kokonais- 0.4 g
- Sokerit 0.3 g
- Hiilihydraatti erotuksena 8.3 g
- Proteiini 7.9 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.8 g
- Rasva 9.2 g
Ainesosat
-
50 gMargariini 60%, kultarypsi
-
50 gRahka, maitorahka, maustamaton, rasvaa <0,5 %, vl
-
65 gVehnäjauho, valkoinen
-
100 gPoronliha
-
2 kplKananmuna, kuoreton
-
200 gRuoanvalmistuskerma, kasvirasvakerma, kaurakerma, kevyt, rasvaa 7 %
-
50 gJuusto, kova pienikoloinen juusto, rasvaa 24-27 %, edam