Valmistusohje

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 1/2-2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n.1 kg vehnäjauhoja
100 – 150 g margariinia tai voita

Voiteluun: kananmuna
Pinnalle: raesokeria (ja/tai mantelirouhetta)

  1. Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.
  2. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi.
  3. Murenna hiiva taikinakulhoon.
  4. Lisää neste ja anna hiivan liueta.
  5. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
  6. Sekoita niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen.
  7. Vatkaa seos kiiltäväksi.
  8. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa.
  9. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  10. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
  11. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi niin, että siinä ei ole ilmakuplia.
  12. Jaa taikina kahteen osaan. Tee kummastakin palasta pullapitko. Pullapitkon päät saat kauniiksi ”leikkaamalla” päät kämmensyrjällä.
  13. Nosta pitko pellille leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna nousta.
  14. Voitele kohonneet pitkot kevyesti vatkatulla munalla.
  15. Ripottele pinnalle esim. raesokeria ja/tai mantelirouhetta.
  16. Paista 200°C:ssa uunissa 20-25 minuuttia niin, että pullan pinta on kauniin ruskea.

    Anna pitkojen jäähtyä leivinliinan alla.
  • 3-lettinen: Jaa taikinapala kolmeen osaan. Leivo palat säikeiksi ja letitä.
  • 4-lettinen: Jaa taikinapala neljään osaan. Leivo palat säikeiksi.
    Ota kaksi säiettä ja kieritä eli letitä ne keskenään, ota toiset kaksi säiettä ja letitä ne samaan suuntaan kuin ensimmäisetkin.
    Letitä nämä kaksisäikeiset eri suuntaan kuin edellä.
  • 5 -lettinen: Jaa taikina viiteen osaan. Leivo palat säikeiksi. Pane säikeet ihan vierekkäin.
    Nosta 2. ja 3. säie ylös ja siirrä 5. säie ensimmäiseksi. Nosta 2. ja 3. säie ylös ja siirrä 5. säie ensimmäiseksi.

Ainesosat

  • 5 dl
    Maito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
  • 50 g
    Hiiva
  • 1 3/4 dl
    Sokeri
  • 1 tl
    Suola, pöytäsuola
  • 1 rkl
    Kardemumma
  • 1000 g
    Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
  • 125 g
    Voi
  • 1 pieni annos (60.0 g)
    Kananmuna, kuoreton
  • 1/2 dl
    Raesokeri

Reseptin ravintosisältö

Energia 91 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.1 mg
  • Rauta 0.3 mg
  • Kalsium 13.7 mg
  • Natrium 56.5 mg
  • Kuitu, kokonais- 0.7 g
  • Sokerit 3.6 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 16.1 g
  • Proteiini 2.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.2 g
  • Rasva 2.1 g
Jaa sivu