Punajuurileipäkranssi

Mehevä leipäkranssi on näyttävä tarjottava, josta riittää monelle. Se maistuu niin salaatin kuin keitonkin kyljessä, mutta sopii myös erinomaisesti kahvipöydän suolapalaksi.

16 annosta

Valmistusohje

taikina

150 g voita
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
6 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa

täyte

700 g punajuurta
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
muutama oksa timjamia
70 g pinaattia
150 g sinihomejuustoa tai vastaavaa kasviperäistä (esim. Sheese)
1 dl saksanpähkinöitä

voiteluun

1 kananmuna
0,5 dl maitoa

koristeluun

2 rkl saksanpähkinöitä

  1. Kypsennä ensin täytteen punajuuret. Pese ja kuori punajuuret. Leikkaa ne lohkoiksi tai palasiksi ja pane leivinpaperille uunipellille. Pirskottele päälle öljy, lisää suola, mustapippuri sekä timjaminoksat. Sekoittele ja paista 200 asteessa punajuuripalojen koon mukaan 40–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä välillä haarukalla.
  2. Tee taikina. Mittaa voi pieneen kattilaan tai kasariin ja kuumenna niin kauan, että voi ruskistuu.
  3. Sammuta levy ja kaada joukkoon maito. Sekoita ja kokeile nesteen lämpötilaa. Jos se on kädenlämpöistä viileämpi, anna kattilan olla hetki levyn jälkilämmöllä ja sekoittele. Kun neste tuntuu kädenlämpöiseltä, kaada se isoon taikinakulhoon ja liuota siihen hiiva.
  4. Lisää hunaja ja jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja anna sen sitten levähtää 10 minuuttia.
  5. Alusta suola joukkoon ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia. Nosta kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
  6. Soseuta kypsät punajuuret sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa ruokalusikallinen öljyä, jotta sose on lusikoitavaa.
  7. Huuhtele ja valuta pinaatti huolellisesti. Silppua se. Murenna sinihomejuusto. Leikkaa pähkinät karkeaksi rouheeksi.
  8. Kauli kohonnut taikina jauhotetulla alustalla isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä sen pinnalle punajuurisose, pinaattisilppu, murusteltu sinihomejuusto ja rouhitut saksanpähkinät.
  9. Kääri levy tiiviihköksi rullaksi pitkältä sivulta alkaen niin, että saumakohta jää pöytää vasten. Leikkaa rulla pitkittäin kahtia.
  10. Kieputa puolikkaita leikkauspinta ylöspäin toistensa ympärille niin, että ne muodostavat koko matkalta punoksen. Tuo päät yhteen niin, että punos muodostaa ympyrän ja painele päät yhteen. Nosta kranssi uunipellille leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja anna kohota noin 15 minuuttia.
  11. Sekoita kupissa kananmuna ja voiteluun varattu maito. Voitele kranssi, erityisesti näkyvät taikinaosat. Ripottele päälle koristeluun varatut, rouhitut pähkinät ja paista kranssia 180 asteessa noin 30 minuuttia.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.4 kg CO2 ekv
  • Energia 320 kcal/annos
  • Rasva 13.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 6.5 g
  • Proteiini 10.5 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 40.7 g
  • Sokerit 5.8 g
  • Kuitu, kokonais- 3.3 g
  • Natrium 481.2 mg
  • Kalsium 93.6 mg
  • Rauta 2.7 mg
  • C-vitamiini 7.2 mg