Puurosämpylät
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/02/puurosampylat_niina-1-rotated.jpg
Puurosämpylät
Valmistusohje
n. 6 dl kaurapuuroa
3 dl vettä
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
n. 12 dl sämpyläjauhoja/täysjyväjauhoja tai vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Lisäksi
maitoa
siemeniä tai hiutaleita
- Kaada puuron joukkoon lämmin vesi. Varmista, että seoksesta tulee kädenlämpöistä.
- Liota hiiva seokseen. Lisää suola ja sokeri. Jos puurosi oli jo maustettu suolalla, pienempi määrä riittää.
- Lisää jauhoja hitaasti alustaen, jotta ne ehtivät turvota. Voit käyttää myös yleiskonetta ja taikinakoukkua. Lisää öljy. Jauhojen määrä riippuu puuron koostumuksesta, mutta taikina saa jäädä melko löysäksi.
- Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Leivo taikinasta sämpylöitä. Jos taikina on löysää, nostele taikina pellille kahden lusikan avulla. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Voitele maidolla. Ripottele pinnalle esimerkiksi hiutaleita tai siemeniä.
- Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia sämpylöiden koon mukaan.
Vinkki! Voit käyttää myös kuivahiivaa. Muista silloin korkeampi herätyslämpötila.
Testattu Marttakeittiössä
- Energia 282 kcal/annos
- Rasva 5.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.4 g
- Proteiini 7.2 g
- Hiilihydraatti erotuksena 51.9 g
- Sokerit 3.3 g
- Kuitu, kokonais- 2.5 g
- Natrium 333.8 mg
- Kalsium 14.3 mg
- Rauta 1.2 mg
- C-vitamiini 0.1 mg
Pääraaka-aineet
-
3.5 rklRypsiöljy
-
650 gJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
2 rklHunaja
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
200 gVesi, vesijohtovesi
-
700 gKaurapuuro, vesi, suolaa