Puurosämpylät

11 annosta

Valmistusohje

n. 6 dl kaurapuuroa
3 dl vettä
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
n. 12 dl sämpyläjauhoja/täysjyväjauhoja tai vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Lisäksi 
maitoa
siemeniä tai hiutaleita

  1. Kaada puuron joukkoon lämmin vesi. Varmista, että seoksesta tulee kädenlämpöistä.
  2. Liota hiiva seokseen. Lisää suola ja sokeri. Jos puurosi oli jo maustettu suolalla, pienempi määrä riittää.
  3. Lisää jauhoja hitaasti alustaen, jotta ne ehtivät turvota. Voit käyttää myös yleiskonetta ja taikinakoukkua. Lisää öljy. Jauhojen määrä riippuu puuron koostumuksesta, mutta taikina saa jäädä melko löysäksi.
  4. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  5. Leivo taikinasta sämpylöitä. Jos taikina on löysää, nostele taikina pellille kahden lusikan avulla. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Voitele maidolla. Ripottele pinnalle esimerkiksi hiutaleita tai siemeniä.
  6. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia sämpylöiden koon mukaan.

Vinkki! Voit käyttää myös kuivahiivaa. Muista silloin korkeampi herätyslämpötila.

Testattu Marttakeittiössä

  • Energia 282 kcal/annos
  • Rasva 5.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.4 g
  • Proteiini 7.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 51.9 g
  • Sokerit 3.3 g
  • Kuitu, kokonais- 2.5 g
  • Natrium 333.8 mg
  • Kalsium 14.3 mg
  • Rauta 1.2 mg
  • C-vitamiini 0.1 mg