Rahkapiirakat

20 annosta

Valmistusohje

2 dl maitoa
1 tlk maitorahkaa (250 g)
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 11 dl vehnäjauhoja
1 dl pullomargariinia tai rypsiöljyä
rahkatäyte:
1 tlk maitorahkaa (250 g)
0,5 dl kermaa
0,5 dl sokeria
1 muna
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl rusinoita
voiteluun munaa

  1. Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva seokseen.
  2. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna.
  3. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskoneella tai käsin. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.
  4. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaiseksi.
  5. Sekoita rahkatäytteen aineet keskenään.
  6. Kun pullat ovat kohonneet, paina pullan keskelle esimerkiksi lasin pohjalla syvennys. Paina lasi välillä jauhoihin, niin se ei tartu pulliin. Voitele pullien reunat munalla.
  7. Lusikoi syvennykseen rahkatäytettä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia

Vinkki! Jos haluat rahkapiirakoihin letitetyn reunan, tee näin: Pyörittele pulla pötköksi, joka on noin 25 cm pitkä ja halkaisijaltaan noin 2 cm. Leikkaa pötkö kahtia, mutta jätä toisesta päästä kiinni pieneltä matkalta. Pyörittele nämä kaksi säiettä toistensa ympäri ja kierrä koko pötkö pullaksi. Anna kohota hyvin ja paina lasilla kolo täytettä varten samaan tapaan kuin pikkupullaan.

  • Energia 257 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.4 mg
  • Rauta 1.9 mg
  • Kalsium 40.3 mg
  • Natrium 151.2 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.4 g
  • Sokerit 14.8 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 43 g
  • Proteiini 7.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1 g
  • Rasva 6.1 g