Valmistusohje

1. päivänä:
2 dl kaljamaltaita
1 l vettä

  1. Sekoita kaljamaltaat kiehuvan kuumaan veteen ja anna olla huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä:
2 dl piimää
1 ½ palaa tuoretta hiivaa (75 g)
1 ½ rkl suolaa
150 g pehmeää voita tai margariinia
10 dl ruisjauhoja
noin 10 dl vehnäjauhoja eli ”käsialan mukaan”

  1. Sekoita kädenlämpöiseen piimään hiiva ja suola.
  2. Lisää seos mallas-vesiseokseen. Sekoita joukkoon jauhot ja koko pehmeä rasva .
  3. Leivo kohottamattomasta taikinasta tanko, paloittele se sämpylän kokoisiksi paloiksi. Pyöritä palat sämpylöiksi, litistä ne.
  4. Anna leipästen nousta leivinliinan alla noin 15 minuuttia.
  5. Pistele leipäset haarukalla tai tikulla ja paista uunissa 225°C:ssa  noin 20 minuuttia.

Ainesosat

  • 10 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 2 dl
    Piimä, kevytpiimä, 2% rasvaa
  • 75 g
    Hiiva
  • 1 1/2 rkl
    Suola, pöytäsuola
  • 150 g
    Voi
  • 10 dl
    Jauho, ruisjauho, kokojyväjauho
  • 10 dl
    Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
  • 120 g
    Kalja- / mämmimallas

Reseptin ravintosisältö

Energia 151 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.1 mg
  • Rauta 1.2 mg
  • Kalsium 17 mg
  • Natrium 319.7 mg
  • Kuitu, kokonais- 3.3 g
  • Sokerit 1.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 27.5 g
  • Proteiini 3.9 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.3 g
  • Rasva 4.1 g
Jaa sivu