Ruisleipäset
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/mallasleip_set.jpg
Ruisleipäset
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Suolainen leivonta
Valmistusohje
1. päivänä:
2 dl kaljamaltaita
1 l vettä
- Sekoita kaljamaltaat kiehuvan kuumaan veteen ja anna olla huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä:
2 dl piimää
1 ½ palaa tuoretta hiivaa (75 g)
1 ½ rkl suolaa
150 g pehmeää voita tai margariinia
10 dl ruisjauhoja
noin 10 dl vehnäjauhoja eli ”käsialan mukaan”
- Sekoita kädenlämpöiseen piimään hiiva ja suola.
- Lisää seos mallas-vesiseokseen. Sekoita joukkoon jauhot ja koko pehmeä rasva .
- Leivo kohottamattomasta taikinasta tanko, paloittele se sämpylän kokoisiksi paloiksi. Pyöritä palat sämpylöiksi, litistä ne.
- Anna leipästen nousta leivinliinan alla noin 15 minuuttia.
- Pistele leipäset haarukalla tai tikulla ja paista uunissa 225°C:ssa noin 20 minuuttia.
0.07 kg CO2 ekv
- Energia 151 kcal/annos
- Rasva 4.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.3 g
- Proteiini 3.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 27.5 g
- Sokerit 1.1 g
- Kuitu, kokonais- 3.3 g
- Natrium 319.7 mg
- Kalsium 17 mg
- Rauta 1.2 mg
- C-vitamiini 0.1 mg
Pääraaka-aineet
-
120 gKalja- / mämmimallas
-
10 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
10 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
-
150 gVoi
-
1 1/2 rklSuola, pöytäsuola
-
75 gHiiva
-
2 dlPiimä, kevytpiimä, 2% rasvaa
-
10 dlVesi, vesijohtovesi