Samosat

16 annosta

Valmistusohje

Taikina:
1,5 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä

Täyte:
400 g perunoita (jauhoinen lajike)
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 mieto punainen chili
1 rkl öljyä
1 tl inkivääritahnaa
3 tl garam masala-mausteseosta
1,5 dl herneitä (pakaste tai tuore)
1 dl tuoretta korianteria
1 rkl limen mehua
0,5 tl suolaa

Paistamiseen:
noin 1,5 l öljyä

Huomaa! Valmistamiseen menee yli tunti.

  1. Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Kuutioi kypsät perunat.
  2. Tee taikina. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kiehauta vesi. Lisää öljy ja kuuma vesi kuivien ainesten joukkoon ja vaivaa sitkeäksi, tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä ainakin 30 minuuttia.
  3. Jatka täytteen valmistamista. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chilipalko ja poista siemenet. Hienonna chili.
  4. Kuullota sipuleita ja chiliä öljyssä pannulla. Lisää inkivääritahna, garam masala, herneet ja perunakuutiot. Mausta korianterilla, limen mehulla ja suolalla.
  5. Kokoa samosat. Pyritä taikina tangoksi ja jaa 8 osaan. Kaulitse yksi pala kerrallaan soikeaksi, halkaisijaltaan 15-18 cm:n kokoiseksi kiekoksi. Leikkaa kiekko keskeltä kahtia. Käännä puolikkaan suorat pinnat vastakkain ja muotoile taikinasta tötterö. Nipistele saumat hyvin kiinni ja laita nyyttiin pari ruokalusikallista täytettä. Sulje samosa painelemalla suu litteäksi ja rullaa reuna.
  6. Uppopaista samosat öljyssä. Kuumenna öljy tukevassa kannellisessa kattilassa. Kokeile öljyn lämpötilaa taikina- tai leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa, kun upotettu taikinapala alkaa heti poreilla ja nousee pintaan. Paista samosat kullanruskeiksi ja nosta valumaan talouspaperin päälle.
  • Energia 130 kcal/annos
  • C-vitamiini 7.8 mg
  • Rauta 1.3 mg
  • Kalsium 42.8 mg
  • Natrium 255.9 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.1 g
  • Sokerit 0.8 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 21 g
  • Proteiini 3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
  • Rasva 4 g