Sämpyläpuustit

Sämpyläpuustit ovat juustolla täytettyjä suolaisia kierteitä, jotka maistuvat välipalaksi tai keiton kera.

4 annosta

Valmistusohje

5 dl maitoa 
1 pss kuivahiivaa (11 g) 
1 tl suolaa 
0,5 dl siirappia 
2 dl kaurahiutaleita 
1 dl vehnähiutaleita (tai -leseitä) 
n. 9 dl vehnäjauhoja 
50 g pehmeää voita 
Väliin: 
150 g voimakkaan makuista juustoraastetta (esim. emmental) 
2–3 tl paprikajauhetta 
Voiteluun: 
siirappi-vesiseosta 

  1. Sekoita hiiva ja suola pieneen määrään jauhoja.
  2. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja kaada hiiva-suola-jauhoseoksen joukkoon.
  3. Lisää siirappi ja hiutaleet. Alusta vehnäjauhot taikinaan.
  4. Vaivaa lopuksi joukkoon pehmeä voi.
  5. Kohota taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa. 
  6. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi. Ripottele päälle juustoraaste ja paprikajauhe.
  7. Kääri levy leveästä päästä aloittaen tiukalle rullalle. Leikkaa noin 2 sentin paksuisia viipaleita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille leikkauspuoli ylöspäin. 
  8. Anna puustien kohota leivinliinan alla.
  9. Voitele kohonneet puustit siirappi-vesiseoksella (puolet siirappia ja puolet vettä).
  10. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. 
Hiilijalanjälki
0.95 kg CO2 ekv
  • Energia 1004 kcal/annos
  • Rasva 25.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 14.2 g
  • Proteiini 36.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 161.5 g
  • Sokerit 24.5 g
  • Kuitu, kokonais- 10 g
  • Natrium 852 mg
  • Kalsium 416.2 mg
  • Rauta 11.3 mg
  • C-vitamiini 0 mg