Sämpyläpuustit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2022/11/martat_stavangerin_kalakeitto_vaaka-1024x683-1.jpg
Sämpyläpuustit
Sämpyläpuustit ovat juustolla täytettyjä suolaisia kierteitä, jotka maistuvat välipalaksi tai keiton kera.
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Suolainen leivonta
- Välipalat
Valmistusohje
5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11 g)
1 tl suolaa
0,5 dl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnähiutaleita (tai -leseitä)
n. 9 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
Väliin:
150 g voimakkaan makuista juustoraastetta (esim. emmental)
2–3 tl paprikajauhetta
Voiteluun:
siirappi-vesiseosta
- Sekoita hiiva ja suola pieneen määrään jauhoja.
- Lämmitä maito 42-asteiseksi ja kaada hiiva-suola-jauhoseoksen joukkoon.
- Lisää siirappi ja hiutaleet. Alusta vehnäjauhot taikinaan.
- Vaivaa lopuksi joukkoon pehmeä voi.
- Kohota taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa.
- Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi. Ripottele päälle juustoraaste ja paprikajauhe.
- Kääri levy leveästä päästä aloittaen tiukalle rullalle. Leikkaa noin 2 sentin paksuisia viipaleita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille leikkauspuoli ylöspäin.
- Anna puustien kohota leivinliinan alla.
- Voitele kohonneet puustit siirappi-vesiseoksella (puolet siirappia ja puolet vettä).
- Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
0.95 kg CO2 ekv
- Energia 1004 kcal/annos
- Rasva 25.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 14.2 g
- Proteiini 36.2 g
- Hiilihydraatti erotuksena 161.5 g
- Sokerit 24.5 g
- Kuitu, kokonais- 10 g
- Natrium 852 mg
- Kalsium 416.2 mg
- Rauta 11.3 mg
- C-vitamiini 0 mg
Pääraaka-aineet
-
2 rklVesi, vesijohtovesi
-
1 rklSiirappi
-
3 tlPaprika
-
150 gJuusto, emmentaljuusto, rasvaa 27-30 %, punaleima
-
50 gVoi
-
40 gLese, vehnälese
-
600 gVehnäjauho, valkoinen
-
14 rklKaurahiutale
-
3.5 rklSiirappi
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
25 gHiiva
-
500 gMaito, rasvaton