Sienipatee

8 annosta

Valmistusohje

500 g tuoreita, mieluiten ruskeita herkkusieniä tai
noin 3 dl (pakastettuja) kypsennettyjä sieniä, esim suppilovahveroita
(kourallinen kuivattuja herkkutatteja)
2 isoa sipulia
1-2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1-2 hapahkoa, kiinteää omenaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl perunajauhoja
3 rkl vehnäjauhoja
2-2 1/2 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl jauhettua mustapippuria
4 munaa

  1. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös sienet, mutta ei liian hienoksi. Herkkusienten ohella voit käyttää pateeseen myös esimerkiksi pakastettuja suppilovahveroita, kantarelleja tai lampaankääpiä. Jos varastossa on kuivattuja herkkutatteja, murskaa kourallinen ja liota tilkassa kuumaa vettä. Käytä myös liotusvesi.
  2. Laita isoon pannuun öljy ja kuullota sipulia siinä hetki. Lisää sienet ja puserra joukkoon valkosipuli. Paista sekoitellen hetken aikaa ja jätä kypsymään.
  3. Pese ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
  4. Kuori omena ja silppua pieniksi kuutioiksi. Lisää molemmat sieni-sipuliseoksen joukkoon pannulle.
  5. Paista muutama minuutti ja anna seoksen jäähtyä.
  6. Lisää jäähtyneeseen massaan kerma, jauhot, mausteet ja lopuksi munat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen.
  7. Kaada massa hyvin voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun 1,5 litran leipävuokaan. Seos tarttuu helposti vuokaan.
  8. Paista uunin alaosassa 175°C:ssa noin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla.
  9. Anna pateen jäähtyä kunnolla ja kaada sitten vuoasta. Pese vuoka ja laita patee siihen takaisin.

    Säilytä jääkaapissa.
Hiilijalanjälki
0.53 kg CO2 ekv
  • Energia 166 kcal/annos
  • Rasva 10.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 3.8 g
  • Proteiini 6.3 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 16.8 g
  • Sokerit 6.5 g
  • Kuitu, kokonais- 3.2 g
  • Natrium 626 mg
  • Kalsium 47.8 mg
  • Rauta 1.5 mg
  • C-vitamiini 6.6 mg