Valmistusohje

kuoritaikina:
2 dl piimää
2 dl kaurahiutaleita
25 g hiivaa
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl öljyä
noin 5 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

täyte:
1,5 l pilkottuja mietoja sieniä, esim. haperoita, tatteja tai kantarelleja
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
1 dl tilli- tai persiljsilppua
0,5 sitruunan mehu
200 g kevytranskankermaa
noin 2 dl juustoraastetta

voiteluun: 1 kananmuna

Sekoita kaurahiutaleet piimään. Anna niiden turvota 2-3 tuntia tai yön yli.

Liuota hiiva lämpimään vereen ja lisää seos taikinapohjaan. Lisää suola ja öljy. Alusta jauhoilla käsistä irtoava, pehmeä taikina.

Leivo taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Pyöritä paloista sämpylät ja peitä ne leivinliinalla. Anna nousta puolisen tuntia. Jos teet piirasista taskun muotoisia, anna taikinan nousta hetki leivinliinalla peitettynä.

Valmista täyte. Kuumenna sieniä pannulla. Kun niistä on enin neste haihtunut, lisää joukkoon pilkotut sipulit ja öljy. Hauduta hetki. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Anna seoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen seokseen persiljasilppu, sitruunamehu, ranskankerma ja juustoraaste.

Taputtele jokainen sämpylä ohueksi pyöryläksi. Levitä päälle pari ruokalusikallista täytettä, jätä reunat vapaiksi. Rypytä piiraan reunat karjalanpiirakoiden tapaan.

Jos teet taskunmuotoisia piirakoita, kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa levy 12 suorakaiteen muotoiseksi palaksi. Levitä palojen päälle täytettä ja taita pala taskun muotoon.

Anna piirakoiden nousta hetki. Voitele piiraset munalla. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 303 kcal/annos
  • C-vitamiini 5.4 mg
  • Rauta 3.6 mg
  • Kalsium 148 mg
  • Natrium 457.5 mg
  • Kuitu, kokonais- 3.6 g
  • Sokerit 3.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 32.1 g
  • Proteiini 9.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4.2 g
  • Rasva 16.8 g

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*