Valmistusohje

Sienisoija on kätevä maustekastike ihan joka paikkaan soijakastikkeen tilalla käytettäväksi. Voit käyttää siihen mitä vain ruokasieniä, kirpeät rouskut ja muut keittämistä vaativat sienet pitää keittää etukäteen, miedot voi laittaa raakana.

Sienisoijaa voi tehdä monella tavalla.  Norjalainen sienisoija -ohje on alkujaan Norjan maa- ja kotitalousnaisten ohje. Ohjeen antoi Minna Siilasvuo Sienimarttojen koulutuspäivillä Oulussa syyskuussa 2019.

Toinen ohje on kirjasta Jens Linder & Pelle Holmberg: Sienionni. Se on edellistä vähän nopeampi valmistaa eikä niin suolainen. Tähän suositellaan sieniä, joiden maku on hiukan lihaisa, esim. tatteja, ukonsieniä, jos niitä löytää. Myös haperot ja suppilovahverot käyvät oikein hyvin. Kirja ei kuitenkaan suosittele soijaan kantarelleja tai lampaankääpiä

Norjalainen sienisoija
2 kg ruokasieniä
150 g suolaa/sienikilo
3-4 anjovisfileetä
5-6 kokonaista valkopippuria
3 kokonaista neilikkaa
1-2 laakerinlehteä
1 dl punaviiniä

  1. Puhdista sienet karkeasti, joukossa voi olla vähän toukkaisia ja jo vähän pehmenneitäkin sieniä. Kirpeät rouskut täytyy keittää ennen käyttöä.
  2. Lohko sienet suurehkoiksi paloiksi.
  3. Lado ne sankoon kerroksittainen suolan kanssa, noin 150 g suolaa/sienikilo.
  4. Anna sienien olla painon alla vajaan viikko.
  5. Siivilöi sienet, painele sieniä vähän. Laita neste kattilaan.
  6. Mittaa 350 g sokeria/ sieniliemilitraa kohden toiseen kattilaan. Lämmitä sokeria niin kauan kattilassa, että se muuttuu tummaksi.
  7. Sekoita sokeri sieninesteeseen ja lisää joukkoon anjovisfileet, kokonaiset valkopippurit ja neilikat, laakerilehdet ja punaviini.
  8. Kiehauta neste ja laske lämpöä. Anna juuri ja juuri kiehua 1-1,5 tuntia.
  9. Siivilöi soijakastike harson läpi ja anna olla yön yli, jotta sakka laskeutuu.
  10. Kaada sienisoija seuraavana päivänä varovasti uuteen kattilaan, varo sakan mukaantuloa.
  11. Kuumenna sienisoija ja kaada kuumiin lasipulloihin kuumana. Säilytys avaamattomana huoneen lämmössä, avattuna jääkaapissa.

Sienisoija ruotsalaiseen tapaan
5 dl sekasieniä
1 hienonnettu sipuli
5 maustepippuria
5 mustapippuria
vähän cayennenpippuria
2 rkl soijakastiketta
2 l vettä

  1. Hienonna sienet ja anna seistä kylmässä vuorokauden ajan.
  2. keitä sieniä, sipulia, pippureita, soijakastiketta ja vettä noin kaksi tuntia tai kunnes seosta on jäljellä noin 7 dl.
  3. Siivilöi kastike pulloon tai pieneen lasipurkkiin.
  4. Käytä viikon kuluessa. Voit myös pakastaa lientä jääpalapusseissa.

 

Kommentit (1)

  1. Hei! Löysin kosolti suuria lampaankääpiä ja ajattelin kokeilla norjalaista sienisoijareseptiä. Kysyisin, onko suolattuja sieniä tarkoitus pitää ensin viikko lämpimässä vaiko kylmässä? Se ei ilmene reseptistä.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*