Sienitäytteiset kuharullat ja sitruuna-voikastike

Miedon makuinen kuha sopii mainiosti metsäsienten kanssa. Sitruuna-voikastike vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoinen.

G
4 annosta

Valmistusohje

1 dl kuivattuja herkkutatteja tai mustavahakkaita (ks. vinkki)
1 sipuli
2 tl voita
0,25 tl suolaa
0,5 dl ruokakermaa
4 nahatonta kuhafileetä
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria

Sitruuna-voikastike
1 sitruuna
1 sipuli
100 g voita (huoneenlämpöisenä)
0,5 tl suolaa
0,5 dl silputtua tilliä

  1. Liota sieniä vedessä noin 30 minuuttia, tai kunnes ne ovat vettyneitä. Valuta sienet ja purista kuiviksi. Hienonna sienet. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuumenna pannulla rasva. Lisää sienet ja sipuli. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet.
  3. Lisää pannulle suola ja kerma. Kiehauta, anna hetki hautua ja nosta pannu sitten pois liedeltä.
  4. Poista kuhafileistä ruotorivi V-leikkauksella ja leikkaa fileet pitkittäin kahdeksi suikaleeksi. Jos fileet ovat eri kokoisia, nuiji paksumpia selkäsuikaleita kevyesti ohuemmiksi kahden leivinpaperin välissä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Jaa sieniseos fileesuikaleiden keskivaiheille ja rullaa fileet. Asettele rullat saumapuoli alaspäin kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Tarkista kypsyys paksuimmasta rullasta.
  6. Kalarullien kypsyessä valmista kastike. Pese sitruuna. Raasta sitruunasta 1 tl kuoren keltaista osaa ja purista 0,5 dl mehua. Kuori ja hienonna sipuli.
  7. Sulata ruokalusikallinen voita kattilassa ja lisää sitruunankuori ja -mehu sekä sipuli. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Laske lieden lämpö minimiin ja vatkaa joukkoon huoneenlämpöistä voita ruokalusikallinen kerrallaan. Anna kattilan olla koko ajan liedellä miedolla lämmöllä. Lämpö ei saa olla liian kuuma, jotta voi ei juoksetu, mutta ei myöskään liian kylmä, jotta lopputulos ei ole sitruunalta maistuvaa voita, vaan kastiketta. Lisää lopuksi hienonnettu tilli.
  8. Tarjoile kuharullat sitruuna-voikastikkeen ja esimerkiksi perunoiden tai uunijuuresten kanssa.

Vinkki: Jos kuivattuja sieniä ei ole saatavilla, myös kaupan herkkusieniä voi käyttää. Puhdista noin 200 grammaa sieniä, paloittele ne ja jatka kohdasta 2. Metsäsieniaikaan myös kantarelleja ja suppilovahveroita voi käyttää.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
1.31 kg CO2 ekv
  • Energia 319 kcal/annos
  • Rasva 21.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 13.5 g
  • Proteiini 26.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 12.7 g
  • Sokerit 2.8 g
  • Kuitu, kokonais- 1.6 g
  • Natrium 967.8 mg
  • Kalsium 114.7 mg
  • Rauta 2.5 mg
  • C-vitamiini 17.3 mg