Valmistusohje

5 dl vettä
1–1,5 tl suolaa
1–2 rkl siirappia
1 dl leseitä tai hiutaleita
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 dl jauhoja, esim. sämpylä-, ohra tai ruisjauhoja
7–8 dl vehnäjauhoja

  1. Mittaa noin 40-asteinen vesi kulhoon ja lisää suola, siirappi, leseet tai hiutaleet ja 1 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
  2. Anna löysän taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  3. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Kaada taikina voideltuun, pitkänomaiseen vuokaan (noin 1,5 litraa). Kohota vielä liinan alla noin 30 minuuttia.
  4. Pistele kohonnut leipä haarukalla tai cocktailtikulla. Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.Vinkki: Voit käyttää kuivahiivan tilalla puoli pakettia (25 g) tuorehiivaa. Nesteen lämpötila pitää olla tuolloin alhaisempi kuin kuivahiivaa käytettäessä, noin 37 asteista eli kädenlämpöistä.

Kommentit (16)

  1. Lähti kokeuluun, lisäsin myös paahdettua sipulia, jotta tulee jotain muutakin makua . Nyt odottelen lopputulosta

  2. Hei, täytyykö jauhot tosiaan vaivata joukkoon vai voiko vain sekoittaa? Toisissa vuokaleipäohjeissa, jotka ovat hyvin samankaltaisia tämän kanssa, jauhot vain sekoitetaan, eti vaivata/alusteta. Se alustus/vaivausvaihe on itselleni, jostain syystä, se inhokki hiivatakinoissa. Siksi olisi kiva, jos siitä voisi ”oikaista”.

  3. Hei, mikä on lämpötila kiertoilmauunissa?

  4. Hyvää tuli. Puolet meni heti neitsyt oliiviöljyn kera. Taikinaan voi lisätä vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja antamaan kivan säväyksen 🍅🍞

  5. Kun en viitsi voidella vuokaa, niin muotoilen leivinpaperin vuoan sisälle ja vähän yli reunojenkin että on tilaa kohota. Paistan 190 asteessa niin kauan, että leivän pinta on tummahkon ruskea.

  6. Pystyykö tuon siirapin korvaamaan jollain, sitä kun just ei tuosta kaapista satu löytymään?

  7. VILLE! OJEESSA LUKEE KAADA VOIDELTUUN VUOKAAN!!!!!!

  8. Todella hyvä resepti, nyt olen jo kahtena iltana tehny tätä leipää, laitan pakkaseen pahan päivän varalle. Sen verran muokkasin ohjetta että käytin pelkkää vehnäjauhoo, eli K menu erikoisvehnäjauhoo ja hyvä tulee näinkin. Kyllä voin suositella kaikille kandee kokeilla, miltei suussa sulavaa kahvin tai kylmän maidon kera juuri tuoreena tarjoiltuna.

  9. Ihan hyvin jumahti kiinni lasivuokaan. Pitäiskö tuossa kenties olla joku rasva seoksessa tai vuoka voidella, ja tehdä seos eri astiaan josta se kaadetaan voideltuun vuokaan? Ärsyttävä ”mälli” kiinni nyt lasivuoassa 🙁

  10. Anne, pistä leivinpaperi vuoan päälle jos meinaa tummua. Kypsyminen jatkuu, mutta rusketus pysähtyy. Lisäksi uunit on yksilöitä ja voi olla että uunisi todellinen lämpö on suurempi kuin 225. Kannattaa tarkistaa erillisellä lämpömittarilla kertaalleen. t. Jauhopeukalo perheenisä

  11. Pidin kiertoilmauunissa 225 astetta lämpöä ja tuon ohjeessa mainitun ajan sekä sekaan lisäsin n.puoli desiä pellava rouhetta, onnistui hyvin. Lapset tykkäävät leivästä paljon

  12. Näytti hyvin nousevan ennen uunia ja uunissakin. Paistoin 25 minuuttia ja alkoi tummumaan .Otin pois ja osittain raaka.Pois menee.Harmi en tiedä missä vika.

  13. Hei, ohjeessa kuivahiivaa, paljonko käytetään tuorehiivaa?

  14. Hyvä ja helppo, käytin ruisjauhoja ja kauralesettä!

  15. Hei! Taikina voisi kohota paremmin, jos ohjeessa kerrottaisiin kuivahiivan määrä. I tse osaan kyllä päätellä määrän, mutta joku ehkä ei osaa. Eli kuivahiivan määrä puuttuu ohjeesta. Vai olenko sokea? ?

    • Kiitos viestistä. Ohjeesta oli unohtunut kuivahiiva eli 1 pussi (11 g) kuivahiivaa siivouspäivän vuokaleipään.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*