Siivouspäivän vuokaleipä
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2017/11/siivouspaivanvuokaleipa.jpg
-
Avainsanat:
- Leivonnaiset suolaiset
- Maidoton
- Munaton
Valmistusohje
5 dl vettä
1–1,5 tl suolaa
1–2 rkl siirappia
1 dl leseitä tai hiutaleita
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 dl jauhoja, esim. sämpylä-, ohra tai ruisjauhoja
7–8 dl vehnäjauhoja
- Mittaa noin 40-asteinen vesi kulhoon ja lisää suola, siirappi, leseet tai hiutaleet ja 1 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
- Anna löysän taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- Vaivaa taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Kaada taikina voideltuun, pitkänomaiseen vuokaan (noin 1,5 litraa). Kohota vielä liinan alla noin 30 minuuttia.
- Pistele kohonnut leipä haarukalla tai cocktailtikulla. Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.Vinkki: Voit käyttää kuivahiivan tilalla puoli pakettia (25 g) tuorehiivaa. Nesteen lämpötila pitää olla tuolloin alhaisempi kuin kuivahiivaa käytettäessä, noin 37 asteista eli kädenlämpöistä.
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Jari
Hyvin muokattavissa oleva resepti. Omat variaatiot:
1. 2dl paahdettua kuivasipulia ja valkosipulirouhetta 0,5 dl
2. 3tl valkopippuria ja 2 dl vj korvataan ruisjauholla , siirappia hiukan lisää
4. vjstä puolet ruisjauhoja, 2dl siemensekoutusta ja sokeria 1dl – lisää tekeytymisaikaa ja paista ensin 150 asteessa puolituntia
5. yrttiruukullinen basilikaa tuoreena silpottuna sekä sipulijauhetta 2 rkl
Leipuri hiiva
Juha ei ”ymmärtänyt” ts. ei lukenut loppuun, 7-8 dl jauhoja. Mutta ihan hyvä leipä tuli vaikka itse vähän sävelsin aineilla, määrät suurinpiirtein.
Stello
Piti hiukan soveltaa reseptiä, kun ei ollut kaikkia aineksia, mutta tulos oli todella hyvä (ks. kotisivulinkin kautta kuvia). Ehdottomasti uusi suosikkileipäreseptini!
Juha
Minä en ymmärrä tätä ohjetta. Olen kyllä leiponut erilaisia leipiä vuosia, mutta tuolla nesteen määrällä taikinasta tulee velliä joka on rakenteeltaan kuin piimää. Ohjeessa siis sanotaan: ”Mittaa noin 40-asteinen vesi kulhoon ja lisää suola, siirappi, leseet tai hiutaleet ja 1 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
Anna löysän taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia”.
Tuossa puhutaan siis taikinasta jonka pitäisi kohota, ei tuo velli kohoa hiiva kyllä aiheuttaa käymistilan mutta ei tuossa taikinasta voi puhua. Taikinaa siitä tulee vasta kun alustetaan jauhot sekaan.
Raija
Kyllä tuli hyvä ja maistui hyvälle! Ruisjauhoja käytin tuossa kohtaan missä oli monia vaihtoehtoja. Pika kauralesepuurohiutaleita 1 dl (niistä ei saa hyvää kaurapuuroa mitenkään, joten niitäkin sain kaapista vähemmäksi), muutoin vehnäjauhoja. Suosittelen!
Henna
Minulla jäi kyllä leipä ihan raaaksi pohjasta. 😒🙄😬
Taru
Tosi hyvä perusohje vuokaleipään!
Omana variaationa Leseiden/hiutaleita lisäksi laitan esim auringonkukan-, seesamin- ja/tai hampunsiemeniä sekä rouhittua pähkinään n 1dl. Hamppu varsinkin antaa kivaa makua leipään.
Jauhojen määrää saattaa joutua tällöin vähän vähentämään ettei ole liian tiivis massa.
Vehnäjauhoja käytän aina 50% jauhoista mutta loput ruis-, graham-, sämpylä- tai mallasjauhoja määriä ja suhteita vaihdellen.
Ulla
Joku kysyi voiko siirapin korvata jollain muulla. Itse käytän monesti hunajaa tilalle kun ei aina siirappia ole kaapissa. Meillä kuitenkin hunajaa on yleensä. Ja miksi ei kävisi pelkkä sokeriton, mutta en laittaisi sitä kahta ruokalusikallista.
Merja
Jos tykkää sesaminsiemenistä niin niitä voi ripotella päälle tai taikinaan, sesamöljyä vuokien voiteluun toimii myös.
Riitta
Muutama kuukausi syöty tämän ohjeen mukaista leipää, vähän fixaillen. Leivästä saa hyviä bruschetta-leipiä eri variaatioilla, tai sitten vain oliiviöljyn kanssa.
Pulmu
Tammikuun alun jälkeen meillä ei ole vaaleata leipää kaupasta ostettu tätä leivon koko ajan, aivan mahtava resepti ja niin helppo ja kuten Jatta Bee sanoi ei tarvi taikinaa pyöritellä. Öljyä lisäsin hieman ja koska leipä on hyvin mureaa niin lisäsin myös vähän psylliumia niin pysyy paremmin leikatessa ja syödessä ehjänä viipaleet.
Jatta Bee
Tosi hyvä ohje! Kun muistaa perus määrät (jauhot/leseet) niin voi tehdä vaikka millä variaatioilla. Huippu ohje kun ei tarvi kun laittaa vuokaan. Itse en jaksa mitään sämpylöitä pyöritellä. 😊
Maarit
Aivan huippu leipä ja kun tekee ohjeen mukaan, onnistuu aina. Ja varioida voi vaikka kuinka lisäämällä mieleistään makua mukaan. Tää on suosikkileipä ja upean näköinen valmiina, kuohkea. Ja pakasteesta sulatettuna tai pakasteesta suoraan paahtimeen, molemmin kuin just leivottu. Kiitos tästä ohjeesta.
Santtu
Lähti kokeuluun, lisäsin myös paahdettua sipulia, jotta tulee jotain muutakin makua . Nyt odottelen lopputulosta
Tuuna
Hei, täytyykö jauhot tosiaan vaivata joukkoon vai voiko vain sekoittaa? Toisissa vuokaleipäohjeissa, jotka ovat hyvin samankaltaisia tämän kanssa, jauhot vain sekoitetaan, eti vaivata/alusteta. Se alustus/vaivausvaihe on itselleni, jostain syystä, se inhokki hiivatakinoissa. Siksi olisi kiva, jos siitä voisi ”oikaista”.
Jassu
Hei, mikä on lämpötila kiertoilmauunissa?
Mamma
Hyvää tuli. Puolet meni heti neitsyt oliiviöljyn kera. Taikinaan voi lisätä vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja antamaan kivan säväyksen 🍅🍞
Simppa
Kun en viitsi voidella vuokaa, niin muotoilen leivinpaperin vuoan sisälle ja vähän yli reunojenkin että on tilaa kohota. Paistan 190 asteessa niin kauan, että leivän pinta on tummahkon ruskea.
Vilma
Pystyykö tuon siirapin korvaamaan jollain, sitä kun just ei tuosta kaapista satu löytymään?
Niksu
VILLE! OJEESSA LUKEE KAADA VOIDELTUUN VUOKAAN!!!!!!
Niksu
Todella hyvä resepti, nyt olen jo kahtena iltana tehny tätä leipää, laitan pakkaseen pahan päivän varalle. Sen verran muokkasin ohjetta että käytin pelkkää vehnäjauhoo, eli K menu erikoisvehnäjauhoo ja hyvä tulee näinkin. Kyllä voin suositella kaikille kandee kokeilla, miltei suussa sulavaa kahvin tai kylmän maidon kera juuri tuoreena tarjoiltuna.
Ville
Ihan hyvin jumahti kiinni lasivuokaan. Pitäiskö tuossa kenties olla joku rasva seoksessa tai vuoka voidella, ja tehdä seos eri astiaan josta se kaadetaan voideltuun vuokaan? Ärsyttävä ”mälli” kiinni nyt lasivuoassa 🙁
Olli
Anne, pistä leivinpaperi vuoan päälle jos meinaa tummua. Kypsyminen jatkuu, mutta rusketus pysähtyy. Lisäksi uunit on yksilöitä ja voi olla että uunisi todellinen lämpö on suurempi kuin 225. Kannattaa tarkistaa erillisellä lämpömittarilla kertaalleen. t. Jauhopeukalo perheenisä
Terppa
Pidin kiertoilmauunissa 225 astetta lämpöä ja tuon ohjeessa mainitun ajan sekä sekaan lisäsin n.puoli desiä pellava rouhetta, onnistui hyvin. Lapset tykkäävät leivästä paljon
Anne
Näytti hyvin nousevan ennen uunia ja uunissakin. Paistoin 25 minuuttia ja alkoi tummumaan .Otin pois ja osittain raaka.Pois menee.Harmi en tiedä missä vika.
Hannele
Hei, ohjeessa kuivahiivaa, paljonko käytetään tuorehiivaa?
Sofia
Hyvä ja helppo, käytin ruisjauhoja ja kauralesettä!
Anne
Hei! Taikina voisi kohota paremmin, jos ohjeessa kerrottaisiin kuivahiivan määrä. I tse osaan kyllä päätellä määrän, mutta joku ehkä ei osaa. Eli kuivahiivan määrä puuttuu ohjeesta. Vai olenko sokea? ?
Martta
Kiitos viestistä. Ohjeesta oli unohtunut kuivahiiva eli 1 pussi (11 g) kuivahiivaa siivouspäivän vuokaleipään.