Valmistusohje

5 dl vettä
1–1,5 tl suolaa
1–2 rkl siirappia
1 dl leseitä tai hiutaleita
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 dl jauhoja, esim. sämpylä-, ohra tai ruisjauhoja
7–8 dl vehnäjauhoja

  1. Mittaa noin 40-asteinen vesi kulhoon ja lisää suola, siirappi, leseet tai hiutaleet ja 1 dl jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
  2. Anna löysän taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  3. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Kaada taikina voideltuun, pitkänomaiseen vuokaan (noin 1,5 litraa). Kohota vielä liinan alla noin 30 minuuttia.
  4. Pistele kohonnut leipä haarukalla tai cocktailtikulla. Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.Vinkki: Voit käyttää kuivahiivan tilalla puoli pakettia (25 g) tuorehiivaa. Nesteen lämpötila pitää olla tuolloin alhaisempi kuin kuivahiivaa käytettäessä, noin 37 asteista eli kädenlämpöistä.

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus

Kommentit (25)

  1. Kyllä tuli hyvä ja maistui hyvälle! Ruisjauhoja käytin tuossa kohtaan missä oli monia vaihtoehtoja. Pika kauralesepuurohiutaleita 1 dl (niistä ei saa hyvää kaurapuuroa mitenkään, joten niitäkin sain kaapista vähemmäksi), muutoin vehnäjauhoja. Suosittelen!

  2. Minulla jäi kyllä leipä ihan raaaksi pohjasta. 😒🙄😬

  3. Tosi hyvä perusohje vuokaleipään!

    Omana variaationa Leseiden/hiutaleita lisäksi laitan esim auringonkukan-, seesamin- ja/tai hampunsiemeniä sekä rouhittua pähkinään n 1dl. Hamppu varsinkin antaa kivaa makua leipään.
    Jauhojen määrää saattaa joutua tällöin vähän vähentämään ettei ole liian tiivis massa.

    Vehnäjauhoja käytän aina 50% jauhoista mutta loput ruis-, graham-, sämpylä- tai mallasjauhoja määriä ja suhteita vaihdellen.

  4. Joku kysyi voiko siirapin korvata jollain muulla. Itse käytän monesti hunajaa tilalle kun ei aina siirappia ole kaapissa. Meillä kuitenkin hunajaa on yleensä. Ja miksi ei kävisi pelkkä sokeriton, mutta en laittaisi sitä kahta ruokalusikallista.

  5. Jos tykkää sesaminsiemenistä niin niitä voi ripotella päälle tai taikinaan, sesamöljyä vuokien voiteluun toimii myös.

  6. Muutama kuukausi syöty tämän ohjeen mukaista leipää, vähän fixaillen. Leivästä saa hyviä bruschetta-leipiä eri variaatioilla, tai sitten vain oliiviöljyn kanssa.

  7. Tammikuun alun jälkeen meillä ei ole vaaleata leipää kaupasta ostettu tätä leivon koko ajan, aivan mahtava resepti ja niin helppo ja kuten Jatta Bee sanoi ei tarvi taikinaa pyöritellä. Öljyä lisäsin hieman ja koska leipä on hyvin mureaa niin lisäsin myös vähän psylliumia niin pysyy paremmin leikatessa ja syödessä ehjänä viipaleet.

  8. Tosi hyvä ohje! Kun muistaa perus määrät (jauhot/leseet) niin voi tehdä vaikka millä variaatioilla. Huippu ohje kun ei tarvi kun laittaa vuokaan. Itse en jaksa mitään sämpylöitä pyöritellä. 😊

  9. Aivan huippu leipä ja kun tekee ohjeen mukaan, onnistuu aina. Ja varioida voi vaikka kuinka lisäämällä mieleistään makua mukaan. Tää on suosikkileipä ja upean näköinen valmiina, kuohkea. Ja pakasteesta sulatettuna tai pakasteesta suoraan paahtimeen, molemmin kuin just leivottu. Kiitos tästä ohjeesta.

  10. Lähti kokeuluun, lisäsin myös paahdettua sipulia, jotta tulee jotain muutakin makua . Nyt odottelen lopputulosta

  11. Hei, täytyykö jauhot tosiaan vaivata joukkoon vai voiko vain sekoittaa? Toisissa vuokaleipäohjeissa, jotka ovat hyvin samankaltaisia tämän kanssa, jauhot vain sekoitetaan, eti vaivata/alusteta. Se alustus/vaivausvaihe on itselleni, jostain syystä, se inhokki hiivatakinoissa. Siksi olisi kiva, jos siitä voisi ”oikaista”.

  12. Hei, mikä on lämpötila kiertoilmauunissa?

  13. Hyvää tuli. Puolet meni heti neitsyt oliiviöljyn kera. Taikinaan voi lisätä vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja antamaan kivan säväyksen 🍅🍞

  14. Kun en viitsi voidella vuokaa, niin muotoilen leivinpaperin vuoan sisälle ja vähän yli reunojenkin että on tilaa kohota. Paistan 190 asteessa niin kauan, että leivän pinta on tummahkon ruskea.

  15. Pystyykö tuon siirapin korvaamaan jollain, sitä kun just ei tuosta kaapista satu löytymään?

  16. VILLE! OJEESSA LUKEE KAADA VOIDELTUUN VUOKAAN!!!!!!

  17. Todella hyvä resepti, nyt olen jo kahtena iltana tehny tätä leipää, laitan pakkaseen pahan päivän varalle. Sen verran muokkasin ohjetta että käytin pelkkää vehnäjauhoo, eli K menu erikoisvehnäjauhoo ja hyvä tulee näinkin. Kyllä voin suositella kaikille kandee kokeilla, miltei suussa sulavaa kahvin tai kylmän maidon kera juuri tuoreena tarjoiltuna.

  18. Ihan hyvin jumahti kiinni lasivuokaan. Pitäiskö tuossa kenties olla joku rasva seoksessa tai vuoka voidella, ja tehdä seos eri astiaan josta se kaadetaan voideltuun vuokaan? Ärsyttävä ”mälli” kiinni nyt lasivuoassa 🙁

  19. Anne, pistä leivinpaperi vuoan päälle jos meinaa tummua. Kypsyminen jatkuu, mutta rusketus pysähtyy. Lisäksi uunit on yksilöitä ja voi olla että uunisi todellinen lämpö on suurempi kuin 225. Kannattaa tarkistaa erillisellä lämpömittarilla kertaalleen. t. Jauhopeukalo perheenisä

  20. Pidin kiertoilmauunissa 225 astetta lämpöä ja tuon ohjeessa mainitun ajan sekä sekaan lisäsin n.puoli desiä pellava rouhetta, onnistui hyvin. Lapset tykkäävät leivästä paljon

  21. Näytti hyvin nousevan ennen uunia ja uunissakin. Paistoin 25 minuuttia ja alkoi tummumaan .Otin pois ja osittain raaka.Pois menee.Harmi en tiedä missä vika.

  22. Hei, ohjeessa kuivahiivaa, paljonko käytetään tuorehiivaa?

  23. Hyvä ja helppo, käytin ruisjauhoja ja kauralesettä!

  24. Hei! Taikina voisi kohota paremmin, jos ohjeessa kerrottaisiin kuivahiivan määrä. I tse osaan kyllä päätellä määrän, mutta joku ehkä ei osaa. Eli kuivahiivan määrä puuttuu ohjeesta. Vai olenko sokea? ?

    • Kiitos viestistä. Ohjeesta oli unohtunut kuivahiiva eli 1 pussi (11 g) kuivahiivaa siivouspäivän vuokaleipään.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*