Valmistusohje

Taikina:
150 g margariinia
2 dl tattarijauhoa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Kotimaista vaalea jauhoseos)
1 tl ksantaania
100 g kaurafraichea
0,5 dl vettä
Täyte:
5 isoa sipulia
1 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl timjamia
Pinnalle:
n. 300 g bataattia
100 g kaurafraichea
ripaus suolaa
Siemenparmesaani:
1 dl hampunsiemeniä
2 rkl ravintohiivahiutaleita
0,5 tl valkosipulijauhetta
ripaus suolaa

  1. Valmista ensin taikina. Sekoita ksantaani jauhoihin. Nypi jauhot margariinin kanssa muruksi. Seoksen ei tarvitse olla hienoa, vaan siihen saa jäädä jopa herneen kokoisia rasvapaloja. Lisää vielä kaurafraiche ja vesi ja sekoita taikinaksi.
  2. Litistä taikina parin sentin paksuiseksi kiekoksi kelmun sisään. Laita paketti jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
  3. Valmista täyte. Kuori ja viipaloi sipulit renkaiksi tai puolirenkaiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää pannulle sipulit ja 0,5 tl suolaa. Paista sipuleita viiden minuutin ajan kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat ruskistua. Vähennä hieman lämpöä. Anna sipuleiden karamellisoitua kannen alla välillä sekoitellen n. 20 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat suurimmaksi osaksi kullanruskeita. Ripottele joukkoon 0,5 tl timjamia.
  4. Kuori pinnalle tuleva bataatti ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  5. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kaulitse levännyt taikina pellin kokoiseksi ympyräksi hyvin jauhotetun leivinpaperin päällä. Levitä kaurafraiche pohjan päälle niin, että reunaan jää joka puolelta muutama sentti tyhjää tilaa. Levitä bataattiviipaleet fraichen päälle ja ripottele päälle hieman suolaa. Lisää sipulit päällimmäiseksi.
  6. Nosta taikinan reunat täytteen päälle. Täyte jää suurimmaksi osaksi avoimeksi. Paista piirakkaa 200 asteessa 40 minuutin ajan. Sekoita siemenparmesaanin ainekset sekaisin ja ripottele lopuksi galetten päälle mukaan.

Vinkki! Siemenparmesaanin voit valmistaa myös auringonkukansiemenistä, jotka ovat hampunsiemeniä edullisempia.

Tiesitkö? Ksantaani antaa taikinalle kimmoisuutta ja tekee siitä helpommin leivottavan. Voit myös jättää sen pois, mutta silloin taikina murenee helpommin.

Tiesitkö? Vähäsuolaisena ja miellyttävää juustomaista makua antavana ravintohiiva yhdistää suolaisten ruokien muita makuja. Hiutaleet sopivat erityisen hyvin ruokiin, joihin kaivataan umamimaista parmesanin makua.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 340 kcal/annos
Hiilijalanjälki
1 kg CO2 ekv
  • C-vitamiini 2.4 mg
  • Rauta 2.3 mg
  • Kalsium 113.7 mg
  • Natrium 319.5 mg
  • Kuitu, kokonais- 3.2 g
  • Sokerit 3.9 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 32.4 g
  • Proteiini 6.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 9.5 g
  • Rasva 22 g