Sitruunapiirakka (citronpaj)

10 annosta

Valmistusohje

(På svenska nedan)

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3,5 dl spelttijauhoja tai 4 dl vehnäjauhoja

Täyte:
Kahden sitruunan kuori ja mehut (1 dl)
3 kananmunan keltuaista
125 g voita
1,5 dl sokeria

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Valmista ensin pohja. Sekoita keskenään pehmeä voi, jauhot, sokeri ja kananmuna. Painele piirakkavuokaan (26 cm). Esipaista 250-asteessa 8 minuuttia.

Valmista sitten täyte. Pese sitruunat. Raasta kuoret ja purista mehu. Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keskenään keltuaiset, sitruunanmehu ja raaste. Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja sitruunaseos. Anna hautua kunnes seos paksuuntuu. Sekoita koko ajan jottei seos pala pohjaan. Jos seos ei paksuunnu, voit lisätä sekaan teelusikallisen maizenaa sekoitettuna ruokalusikalliseen vettä. Seos tiivistyy myös jäähtyessään. Laita jäähtynyt seos taikinan päälle.

Valmista vielä marenki. Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Marenkiseoksen tulee olla kovaa ja kiiltävää. Lisää marenki piirakan päälle ja paista noin 4 minuuttia 250-asteisessa uunissa. Tarjoile jäähtyneenä.

Vinkki! Voit käyttää piirakkaan myös muita sitrushedelmiä, kuten veriappelsiineja, sesongin mukaan!

***

Pajbotten:
125 g smör
1 dl socker
1 ägg
3,5 spelsikt eller 4 dl vetemjöl

Fyllning:
rivet skal av två stora citroner
saften av citronerna (ca 1 dl)
3 äggulor
125 g smör
1,5 dl socket

Marängtäcket:
3 äggvitor
2 dl socker

Börja med pajbotter. Bland samman mjukt smör med mjöl, socker och ägg. Tryck ut i pajform (26 cm i diameter). Förgrädda i 250 greader 8 minuter. Gör sedan fyllningen.

Tvätta citronerna grundligt, välja ekologiska. Riv skaler på citronerna och pressa därefter saften ur dem. Knäck äggen och skilj vitorna från gulorna. Vispa samman gulorna, saften och citronskalet. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker och citronblandningen. Låt sjuda på svag värme till krämen tjocknar. Rör om hela tiden från botten. Om den inte tjocknar kan du tillsätta en tesked maizena utrörd i en matsked vatten. Smeten tjocknar ytterligare då den kallnar. Häll den kalla krämen i pajskalet. Tillred nu märentäcket.

Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i taget under ständig omrörning. Marängsmeten ska bli tjock och blank. Bred över pajen och grädda ca 4 minuter i 250 graders ugnsvärme. Reglera övervärme. Ta ut och servera avsvalnad.

Hiilijalanjälki
0.43 kg CO2 ekv
  • Energia 495 kcal/annos
  • Rauta 2.2 mg
  • Kalsium 23.3 mg
  • Natrium 172.7 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.9 g
  • Sokerit 38.6 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 66.9 g
  • Proteiini 6.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 13.7 g
  • Rasva 22.8 g