Suolaiset vannikkeet

16 annosta

Valmistusohje

500 g lehti- tai voitaikinaa (levyjä tai iso taikinalevy)
(jauhoja, jos käytät isoa taikinalevyä)

voiteluun kananmuna

  1. Painele sulaneista taikinalevyistä noin 8-senttisellä rengasmuotilla (tai sopivan kokoisella juomalasilla) kiekkoja. Paina muotti suoraan alas. Vältä kiertämästä sitä, sillä silloin taikina ei nouse yhtä hyvin. Jos käytät isoa taikinalevyä, kauli se ensin noin puolen sentin paksuiseksi.
  2. Nostele kiekot leivinpaperin päälle uunipellille. Paina noin 3-senttisellä rengasmuotilla (tai esim. pullonkorkilla tai shottilasilla) painauma kunkin kiekon keskelle. Älä kuitenkaan paina kokonaan taikinan läpi. Voitele kiekkojen reunat, ei keskiosaa, kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kiekot ovat kohonneet ja saaneet kullanruskean pinnan.
  3. Ota pelti uunista ja paina kunkin kiekon keskiosa varovasti alas. Voit käyttää apuna myös teräväkärkistä veistä. Anna jäähtyä ja täytä haluamallasi täytteellä.

Vinkki: Vannikkeet ovat yleensä pyöreitä, mutta voit halutessasi tehdä niistä myös neliönmuotoisia, jolloin hukkataikinaa ei tule. Käytä silloinkin sisäympyrän merkitsemiseen pyöreää muottia.

Vinkki: Leikkaa ylijäänyt taikina suikaleiksi, pyörittele se kananmunassa, käännä kierteelle ja ripottele pinnalle esimerkiksi yrttimaustetta ja seesaminsiemeniä. Paista uunissa rapeiksi leipätikuiksi.

Savumuikkutäyte (6-8 vanniketta)

50 g majoneesia
1 rkl ketsuppia
1 tl harissaa
1 lime
1 prk (à 200–215 g) savumuikkusäilykettä
pieni nippu ruohosipulia

  1. Sekoita ketsuppi ja harissa majoneesiin. Leikkaa lime puoliksi ja purista toisen puolikkaan mehu majoneesiin. Leikkaa toinen limenpuolikas kolmeksi lohkoksi ja puolita lohkot poikittaissuunnassa. Silppua ruohosipuli.
  2. Valuta muikkusäilykkeestä öljy. Hienonna kalapalat hieman pienemmiksi ja sekoita majoneesiin.
  3. Lusikoi muikkutäyte jäähtyneisiin vannikkeisiin. Ripottele pinnalle ruohosipuli ja aseta kunkin vannikkeen reunalle limepala, jonka syöjä voi halutessaan puristaa täytteen päälle.

Kasvistäyte (6-8 vanniketta)

200 g fetaa
50 g herneitä
n. 10 sentin pala kurkkua
puoli ruukkua minttua
pieni valkosipulinkynsi
0,5 tl mustapippuria
1 tl juoksevaa hunajaa

  1. Murenna feta. Jos käytät pakasteherneitä, keitä niitä muutama minuutti ja jäähdytä siivilässä laskemalla kylmää vettä päälle.
  2. Pese ja kuutioi kurkku. Silppua mintunlehdet. Purista tai raasta hienoksi valkosipulinkynsi.
  3. Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Maista, ja lisää tarvittaessa pippuria, minttua tai hunajaa.
  4. Lusikoi täyte jäähtyneisiin vannikkeisiin. Koristele mintunlehdillä.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.41 kg CO2 ekv
  • Energia 199 kcal/annos
  • Rasva 14.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 8.1 g
  • Proteiini 6.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 11.7 g
  • Sokerit 1.7 g
  • Kuitu, kokonais- 0.7 g
  • Natrium 348.1 mg
  • Kalsium 132.7 mg
  • Rauta 0.6 mg
  • C-vitamiini 1.9 mg