Suolakuoressa kypsennetty lahna
		https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/01/martat_kala_aineisto_lahna_suolassa_vaaka_hb.jpg
		
		Suolakuoressa kypsennetty lahna
Suolapeitteessä kala saa sopivan suolaisuuden ja kypsyy herkullisen meheväksi. Kypsennystapa sopii erityisesti kaloille, jotka mielletään ruotojensa takia hankaliksi käsiteltäviksi, kuten lahnalle ja säyneelle.
- 
				
					Avainsanat:
				
														
 - Gluteeniton
 - Kala
 - Maidoton
 - Uuni- ja pataruoat
 
Valmistusohje
1–1,5 kilon lahna
2–3 kg karkeaa merisuolaa
1 ruukku timjamia
1 ruukku lehtipersiljaa
1 appelsiini (luomu)
- Kalan tulee olla perattu, mutta sitä ei tarvitse suomustaa. Huuhtele ja kuivaa kalan vatsaontelo.
 - Pese appelsiini ja puolita se. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Leikkaa yrtit ruukuista. Niitä ei ole tarpeen silputa.
 - Täytä kalan vatsaontelo yrteillä ja osalla appelsiinilohkoista. Säästä loput lohkot tarjoiluun.
 - Levitä uunivuokaan kerros suolaa. Nosta lahna suolan päälle ja peitä lopulla suolalla. Suolan tulee peittää kala kokonaan.
 - Kypsennä kalaa 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Kopauta sitten suolakuorta kevyesti ja poista se.
 - Suolakuoressa kypsennetty kala maistuu esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja kermaviilikastikkeen kanssa. Aseta tarjolle myös loput appelsiinilohkot.
 
Vinkki: Lahnan tilalla voit käyttää myös säynettä.
Vinkki: Murustele jäähtynyt suola ja anna sen kuivua hyvin. Sitä voi käyttää uudestaan kalan suolakuorena.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki / annos
							1.63							kg CO2 ekv
						
					Ravintosisältö / annos
- Energia 264 kcal
 - Rasva 10 g
 - Rasvahapot tyydyttyneet 1.2 g
 - Proteiini 43.3 g
 - Hiilihydraatti erotuksena 1.5 g
 - Natrium 882.7 mg
 - Kalsium 158 mg
 - Rauta 1 mg
 
Pääraaka-aineet
- 
								2 tlSuola, pöytäsuola
 - 
								1500 gLahna