Sushibuffet – erilaisia susheja

Valmistusohje

Sushi-riisi eli sumeshi
4 dl puuroriisiä
6 dl vettä
½ dl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

  1. Huutele riisiä, kunnes vesi on kirkasta. Valuta hyvin. Mittaa riisit ja kylmä vesi kattilaan.
  2. Kun vesi alkaa kiehua, pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna riisin poreilla 15 minuuttia. Kantta ei kannata avata kypsentämisen aikana. Nosta tämän jälkeen kattila levyltä, ja anna riisin vetäytyä vielä 10 minuuttia.
    Mittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola toiseen kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa etikkaan.
  3. Nostele riisi laakeaan kulhoon tai vadille ja kääntele sitä varovasti puulastalla. Pirskottele samalla etikkaa pikkuhiljaa riisin joukkoon. Kääntele riisiä, älä sekoita. Perinteeseen kuuluu, että riisiä samalla vielä löyhytellään viuhkalla, jotta se jäähtyisi nopeammin ja siihen muodostuisi kiiltoa. Sushiriisi on valmista käyttöön kädenlämpöisenä.

Helpot kala-nigirit
puoli annosta sumeshi-riisiä
150 g graavilohta tai -siikaa

  1. Kokoa sushit: kostuta kädet vedellä tai viinietikalla. Aseta siihen ruokalusikallisen huoneenlämpöistä sumeshi-riisiä ja muotoile soikeaksi palloiksi.
  2. Leikkaa päälle ohut suorakaiteen muotoinen pala kalaa. Koristele mädillä tai wasabilla.
  3. Tarjoa lisänä vähäsuolaista soijakastiketta, johon susheja dipataan kevyesti.

Helpot tonnikala-sushit
puoli annosta sushiriisiä
Tonnikalamassa:
5 merileväarkkia
2 prk öljyyn säilöttyä tonnikalaa paloina
1 dl majoneesia
1 omena
Lisäksi:
inkiväärilastuja
soijakastiketta

  1. Valuta tonnikala hyvin ja kumoa kulhoon. Lisää majoneesia ja sekoita tasaiseksi, paksuhkoksi tahnaksi.
  2. Kuori ja suikaloi omena tulitikkumaisiksi suikaleiksi.
  3. Levitä arkille sushiriisiä. Pane päälle tonnikalamassa ja omena-suikaleita. Kääri bambumaton avulla rullalle. Leikkaa viipaleiksi.
  4. Tarjoa inkiväärilastujen ja soijakastikkeen kanssa.