Takkakiusaus
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/02/tulikivi_martat-2022-print-32.jpg
Takkakiusaus
Valmistusohje
1 porkkana
1 palsternakka
1 omena
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4–6 perunaa
suppilovahveroita tai muita ruokasieniä
200 g ranskankermaa
½ ruukkua tuoretta timjamia
suolaa
pippuria
öljyä
- Kuori juurekset, omena ja leikkaa ne suikaleiksi.
- Käsittele sienet. Voit käyttää tuoreita, kuivattuja, pakastettuja tai säilykesieniä. Määrä riippuu valitusta sienestä (400 g tuoreita, 200 g säilykkeitä, 40 g kuivattuja).
- Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna timjami varsineen.
- Sekoita kaikki kasvikset keskenään. Lisää joukkoon mausteet ja ranskankerma.
- Kaada kiusaus öljyllä voideltuun vuolukivipataan (2,5 l).
- Paista takkakiusausta 180 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarjoa salaatin kanssa.
Katso ohjevideolta lisää vinkkejä takkakiusauksen valmistukseen.
Testattu Marttakeittiössä
1.04 kg CO2 ekv
- Energia 691 kcal/annos
- Rasva 61.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 8.8 g
- Proteiini 5.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 36.2 g
- Sokerit 11.1 g
- Kuitu, kokonais- 6.2 g
- Natrium 1775.8 mg
- Kalsium 98.4 mg
- Rauta 3.9 mg
- C-vitamiini 27.1 mg
Pääraaka-aineet
-
15 rklRypsiöljy
-
3 gMustapippuri
-
3 tlSuola, pöytäsuola
-
5 rklTimjami
-
200 gRanskankerma
-
400 gSieni tatti, hapero
-
5 kplPeruna, kuorittu
-
18 gValkosipuli
-
1 kplSipuli
-
170 gOmena, kotimainen, kuorittu
-
1 kplPalsternakka
-
1 kplPorkkana