Valmistusohje

Taikinajuuri:
1 rkl maustamatonta jogurttia
1 ½ dl haaleaa vettä
tattarijauhoja

1. Sekoita jogurtti ja vesi. Lisää jauhoja niin, että saat löysän, vellimäisen seoksen.
2. Anna taikinajuuren olla huoneenlämmössä peitettynä seuraavaan päivään, kunnes se kuplii ja tuoksuu happamelta.
3. Osan juuresta voi myös laittaa pakkaseen seuraavaa kertaa varten.

Seuraavana päivänä:
20 g hiivaa
1 l kädenlämpöistä vettä
3–4 dl tattarihiutaleita
750 g tattarijauhoja

4. Sekoita taikinajuuren joukkoon hiiva ja kädenlämpöinen vesi. Lisää hiutaleet ja jauhoja niin, että seos on puuromainen.
5. Anna käydä huoneenlämmössä peitettynä noin 4 tuntia tai seuraavaan päivään.

Neljän tunnin jälkeen tai seuraavana päivänä:
2 dl vettä
30 g hiivaa
3–4 tl suolaa
4–5 dl tattarijauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)*

6. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Lisää myös suola ja jauhot.
7. Leivo taikinasta reikäleipiä tai pieni leipäsiä. Kohota hyvin 30 minuutin ajan. Pistele leivät ja paista uunissa 225°C:ssa, reikäleipiä 20–30 minuuttia ja leipäsiä 15 minuuttia.
8. Jäähdytä peitettynä.

* Voit leipoa leipään myös hiivaleipäjauhoja tai ruisjauhoja, mutta tällöin leipä ei ole gluteeniton.

Ainesosat

  • 1 rkl
    Jogurtti, maustamaton, rasvaa 1,5 %
  • 1 1/2 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 20 g
    Hiiva
  • 10 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 3 1/2 dl
    Jauho, tattarisuurimo tai -jauho
  • 750 g
    Jauho, tattarisuurimo tai -jauho
  • 2 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 30 g
    Hiiva
  • 3 1/2 tl
    Ruokasuola, jodioitu
  • 4 1/2 dl
    Jauho, tattarisuurimo tai -jauho

Reseptin ravintosisältö

Energia 1093 kcal/annos
  • C-vitamiini 0 mg
  • Rauta 13.1 mg
  • Kalsium 86 mg
  • Natrium 2213.2 mg
  • Kuitu, kokonais- 20.3 g
  • Sokerit 1.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 236.8 g
  • Proteiini 41.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.2 g
  • Rasva 6.8 g
Jaa sivu