Tomaatti-chilikastike

G
20 annosta

Valmistusohje

2 kg tomaattia

1 kg chiliä

3 kevätsipulia

1 dl sokeria

0,5 dl suolaa

3 dl valkoviinietikkaa

Lisäksi:

3 litran lasipurkki (tai 2 pienempää), steriloituja

harsoliina

steriloituja lasipulloja

pieni lasipurkki tahnalle

öljyä

Leikkaa tomaatit neljään osaan. Leikkaa chileistä kova kanta pois, jätä siemenet. Hienonna chilit ja kevätsipulit karkeasti. Laita tehosekoittimeen kaikki muut ainekset paitsi valkoviinietikka. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada tahna 3 litran lasipurkkiin tai pariin pienempään purkkiin. Leikkaa harsoliinasta hieman purkin suuaukkoa suurempi pala ja aseta se suuaukon ja kannen väliin. Laita kansi paikoilleen mutta älä kierrä kiinni, jotta maitohappokäymisen aikana muodostuvat kaasut pääsevät purkista ulos. Aseta purkki lautaselle ja jätä huoneenlämpöön ja pimeään noin viikoksi. Heiluttele purkkia pari kertaa käymisen aikana mutta älä avaa kantta. Seos alkaa kuplia ja neste erottua parissa päivässä.

Siivilöi seos viikon kuluttua. Painele siivilään jäävästä tahnasta kaikki neste irti ja laita tahna sivuun. Kaada siivilöity neste kattilaan ja lisää valkoviinietikka. Keitä nestettä noin tunti miedolla lämmöllä, kunnes seos on tiivistynyt noin puoleen alkuperäisestä. Pullota kastike steriloituihin lasipulloihin. Kastike säilyy puhtaassa pullossa useita kuukausia, jopa vuoden.

Säilö siivilään jäänyt tahna pieneen puhtaaseen purkkiin. Kaada päälle öljyä, niin tahna säilyy paremmin. Tahnaa voi käyttää chilitahnan tavoin.

  • Energia 64 kcal/annos
  • C-vitamiini 86.3 mg
  • Rauta 0.8 mg
  • Kalsium 17.8 mg
  • Natrium 782.3 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.2 g
  • Sokerit 10.5 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 15.1 g
  • Proteiini 1.5 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.1 g
  • Rasva 0.5 g