Tyrni-kotijuustodahl
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/05/dahl_naanleipa_h-rotated.jpg
Tyrni-kotijuustodahl
Lämmittävä dahl, eli linssipata, syntyy nopeasti kypsyvistä punaisista linsseistä. Tyrnimarjat tuovat raikasta hapokkuutta muuten täyteläiseen ruokaan. Tyrnin tilalla voit kokeilla myös pihlajanmarjoja.
Valmistusohje
250 g kotijuustoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 4 cm:n pala inkivääriä
(vihreä) chili
300 g/3,5 dl kuivia punaisia linssejä
1 rkl rypsiöljyä
1,5 tl kardemummaa
kanelitanko (tai 1,5 tl kanelia)
1 tl kurkumaa
8 dl kasvislientä
1 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
2 dl tyrnimarjoja (tuore tai pakaste)
puoli ruukkua korianteria
lisäksi
jogurttia tai kauragurttia
- Aseta kotijuusto parin talouspaperikerroksen väliin ja painele kevyesti, jotta juustosta poistuu nestettä. Pilko juusto sitten noin 2 cm x 2 cm -kokoisiksi kuutioiksi.
- Kuori ja silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuori ja rasta inkivääri. Poista chilistä kanta ja siemenet ja hienonna chili. Huuhtele linssit siivilässä.
- Kuumenna rypsiöljy kasarissa tai kattilassa keskilämmöllä. Pane kasariin kardemumma ja kaneli ja paista niitä lastalla sekoitellen pari minuuttia tai kunnes ne alkavat tuoksua voimakkaasti.
- Lisää pannulle sipuli, valkosipuli, inkivääri, chili ja kurkuma ja kuullota noin viisi minuuttia.
- Lisää linssit kasariin yhdessä kasvisliemen, mustapippurin ja suolan kanssa. Sekoita ja anna hautua keskilämmöllä n. 15 minuuttia.
- Lisää kasariin tyrnimarjat sekä kotijuustokuutiot, sekoita ja anna hautua vielä n. viisi minuuttia. Silppua päälle korianteria ja tarjoile esimerkiksi naanleivän ja turkkilaisen jogurtin tai kauragurtin kanssa.
Vinkki: Voit kokeilla pataan myös intialaista paneer-juustoa. Vegaanisen ruoan saat, kun käytät juuston tilalla tofua.
Testattu Marttakeittiössä
1.11 kg CO2 ekv
- Energia 446 kcal/annos
- Rasva 14.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 5.4 g
- Proteiini 31.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 57.7 g
- Sokerit 7.7 g
- Kuitu, kokonais- 7.4 g
- Natrium 1097.6 mg
- Kalsium 129.9 mg
- Rauta 6.9 mg
- C-vitamiini 65.5 mg
Pääraaka-aineet
-
1 kplKasvisliemikuutio
-
800 gVesi, vesijohtovesi
-
20 gKorianterin lehdet
-
120 gTyrnimarja
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1 tlMustapippuri
-
1 tlkurkuma, jauhettu
-
1.5 tlKaneli, jauhettu
-
1.5 tlKardemumma
-
1 rklRypsiöljy
-
300 gLinssi, punainen, kuivattu
-
1 kplChili, vihreä, tuore
-
30 gInkivääri
-
10 gValkosipuli
-
1 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli
-
250 gJuusto, kotijuusto, rasvaa 9-14 %, maalaisjuusto