Umpiointi

4 annosta

Valmistusohje

Umpioinnissa kuumennus tuhoaa pieneliöt ja tiiviisti sulkeutuva kansi estää uusien mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Kuumennuksen aikana syntyvä vesihöyry työntää ilman pois tölkistä, jolloin alipaine sulkee kannen tiiviisti.

Tarvitaan vain iso kattila ja twist-off-kansilla suljettavia lasitölkkejä, joita moneen talouteen kertyy kaupan säilykkeistä ja vauvanruoista. Tölkkejä voi myös ostaa taloustavarakaupoista. Twist-off-kannessa oleva muovitiiviste sulkee kannen tiiviisti. Sen on luonnollisesti oltava ehjä ja puhdas.

Umpiotaviksi sopivat hyvin esimerkiksi kokonaiset luumut, kirsikat ja karviaismarjat ja omenat lohkottuina. Valmiit säilykkeet ovat hyviä marja- ja hedelmäsalaattien raaka-aineita ja ovat sellaisinaankin jälkiruoiksi sopivia.

Pikaumpioinnista voidaan puhua silloin, kun kuumalla hillolla, soseella tai mehulla täytetään tölkki tai pullo piripintaan ja suljetaan välittömästi twist-off-kannella tai kumituppilolla. Kun hillo jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja tölkkiin muodostuvan alipaineen vuoksi kansi sulkeutuu ilmatiiviisti.

Hiilijalanjälki
0 kg CO2 ekv