Miksi pakkausmerkinnät?

Siksi, että tiedät, mitä ruokasi sisältää ja mistä se tulee. Tutustu alla tarkemmin pakkausmerkintöihin.

Tutustu elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin.

Saat pakkausmerkinnöistä helposti tietoa muun muassa ruoan ainesosista, säilyvyydestä, terveellisyydestä, alkuperästä, eettisyydestä ja tuotantotavoista. Pakkausmerkinnät auttavat sinua tekemään ruokavalioosi ja arvoihisi sopivia valintoja ruokakaupassa.

Pakkausmerkintöjen kuluttajatutkimus

Elintarvikkeen nimi

Elintarvikkeen nimi kertoo lyhyesti ja täsmällisesti, mitä pakkaus sisältää. Nimi ei saa olla harhaanjohtava.

Ainesosaluettelo

Ainesosaluettelosta saat perustietoa syömästäsi ruoasta, mistä aineksista se on valmistettu. Tuotteen ainekset ovat ainesosaluettelossa suuruusjärjestyksessä, eli ensimmäistä ainesosaa on tuotteessa kaikkein eniten.

Ravintosisältömerkintä

Ravintoarvomerkintä, tutummin ravintosisältömerkintä, löytyy nykyään oikeastaan kaikista ruokapakkauksista. Ravintosisältömerkintä auttaa sinua tietämään, mitä ravintoaineita syömäsi ruoka sisältää.

Parasta ennen merkintä

Parasta ennen -päiväys kertoo, miten kauan ruoka säilyttää ominaisuutensa oikein säilytettynä. Tuotetta voi hyvin käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen, kun arvioit näkö-, haju- ja makuaisteilla tuotteen kunnon ennen käyttämistä.

Viimeinen käyttöpäivä

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään tuotteissa, jotka pilaantuvat herkästi. Tällaisia ovat esimerkiksi tuore liha ja kala. Viimeinen käyttöpäivä kertoo, mihin päivään mennessä tuote on käytettävä.

Alkuperämaa

Ruoan alkuperämaa kertoo, mistä maasta elintarvike on peräisin tai missä se on valmistettu. Alkuperämaamerkinnästä näet esimerkiksi, missä maassa kasvikset ja lihakarja on kasvatettu.

Luomumerkki

EU:n luomutunnus, Eurolehti, on pakollinen kaikissa EU:ssa valmistetuissa ja pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Eurolehti kertoo elintarvikkeen pakkauksessa, että kyseinen elintarvike on valmistettu luomuehtojen mukaisesti.

Sivut on tuotettu yhteistyössä