Ruoan laadulla on tärkeä merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille. Ruoantuotanto ja -kulutus jättää jälkensä myös luontoon, joten ruokailutottumuksia on hyvä miettiä myös ympäristön kannalta. Jokainen meistä voi keventää ruoan ympäristökuormaa lisäämällä kasvisten käyttöä.

Peräti kolmannes suomalaisten kuluttajien aiheuttamista ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. Ruoan tuottamista ja syömistä emme voi lopettaa, mutta ympäristövaikutuksia voimme vähentää mm. käyttämällä enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Eläinperäisten elintarvikkeiden korvaaminen kasviperäisillä vähentää vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta.

Vähemmän lihaa

Lihan kulutus on noussut 10 vuoden aikana noin 5 kiloa. Suomalainen syö lihaa keskimäärin noin 77 kg vuodessa. Tästä naudanlihan osuus on reilu 18 kg. Eri lihatuotteiden ympäristövaikutuksilla on isoja eroja. Esimerkiksi broilerinlihan ympäristövaikutukset ovat selvästi pienemmät kuin naudanlihan. Sianlihan tuotanto on ympäristöystävällisempää kuin naudanlihan tuotanto. Ympäristön ystävä suosii myös varsinkin luoonnonkalaa.

Suosi suomalaista perunaa

Kasviperäisistä tuotteista riisintuotannon ympäristövaikutukset ovat suuret perunaan verrattuna. Kasvihuoneessa kasvatettujen vihannesten energiantarve on suurta, mutta kasvihuonetuotanto rehevöittää vesistöjä vähemmän kuin peltotuotanto. Kasvihuoneissa merkittäviä parannuksia ovat ravinneliuosten kierrättäminen ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut.

Näin voit vähentää ruoan ympäristövaikutuksia

  • Suosi kasviksia.
  • Käytä monenlaisia papuja ja hernevalmisteita proteiinin lähteenä.
  • Suosi järvikalaa.
  • Käytä broilerinlihaa naudanlihan sijaan.
  • Kokeile soijarouhetta jauhelihan asemasta.
  • Suosi perunaa ja ohraa riisin sijaan.
  • Kerää marjoja ja sieniä luonnosta ja säilö niitä talven varalle.
  • Valmista enemmän ruokaa kerralla ja pakasta osa tulevaa käyttöä varten.
  • Valmista ja lämmitä ruokaa mikroaaltouunissa. Puuron ilmastovaikutus vähenee noin 70 prosenttia, kun valmistat sen mikrossa lieden sijaan.
  • Käytä uunia harkiten. Kun lämmität uunin, tee useampia ruokia kerrallaan. Hyödynnä jälkilämpöä.
  • Vähennä autolla tehtyjen kauppareissujen määrää ja osta suurempia määriä kerrallaan.
  • Vältä ruoan heittämistä roskiin. Tuunaa tähderuoat.
  • Älä osta enemmän kuin kulutat.

Marttojen Ekokoti-sivulta löydät tietoa asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja ostotapoihin liittyistä valinnoista sekä Kodin elämäntapa-arvio-testin, jolla pääset testaamaan omat kulutustottumuksesi.

Lisää tietoa ruoantuotannon ympäristövaikutuksista löytyy Ympäristö lautasella -sivulta.

Liity ekopaastoajiin facebookin Ekopaastosivulla