|

|

Aikuispakkaus – tehtävä martoille

Suomen maabrändivaltuuskunta antoi loppuraportissaan 25.11.2010 martoille oman tehtävän: aikuispakkauksen kasaamisen. Tehtävä sopii ratkaisukeskeisille martoille kuin kauha käteen.

– Suomalaisuutta arvostavana, arjen sujuvuutta edistävänä sekä nuorten syrjäytymisestä vastuuta kantavana neuvontajärjestönä otamme haasteen mielihyvin vastaan, sanoo Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Siltanen esitti aikuispakkausta jo vuonna 2004. Hän ehdotti koulunsa päättäville tai ammattiin valmistuville nuorille sinkkuelämän aloituspakettia äitiyspakkauksen tapaan. Paketti neuvoisi ruoanlaitossa, rahan käytössä ja kodinhoidossa. Mukana olisi esimerkiksi hintavertailuja itse tehdyn ja valmiina ostetun aterian välillä sekä ohjeet energiataloudelliseen pyykinpesuun.

Siltanen korostaa, että Marttaliitto on tehnyt aina työtä nuorten syrjäytymisen estämiseksi ja hakenut siihen vuosien varrella neuvonnallisia ratkaisuja.

– Uusavuttomuus on todellista nykyään. Kun arjen taidot ovat hallussa, on helpompi pärjätä omillaan: rahat riittävät ja voi kutsua vaikka kaverit syömään itse tehtyä ruokaa, Siltanen muistuttaa.

– Martat ryhtyvät nyt kehittämään aikuispakkausta olemassa olevan koulutuksen ja neuvontamateriaalin pohjalta. Pakkaus voisi sisältää esimerkiksi lahjakortin marttapiirien järjestämälle Keittiö K18-kurssille, marttojen Koti siistiksi ja Pestään pyykkiä -opaskirjaset sekä oppaita kodin raha- ja vakuutusasioihin, energiansäästöön ja jätteiden lajitteluun, Marianne Heikkilä sanoo.

Marttojen suositulla Keittiö K18 -kurssilla nuoret tekevät yhdessä ruokaa ja vaihtavat ajatuksia oman kodin hoitamisesta ammattitaitoisen kotitalousneuvojan opastuksella. Kurssilaiset saavat mukaan Marttaliiton kustantaman klassikkoteoksen, Penninvenyttäjän keittokirjan.

Marttojen kotisivuilla www.martat.fi neuvotaan esimerkiksi, mitä astioita ensimmäiseen omaan kotiin tarvitaan ja mitä keittiön ruokakaappiin kannattaa varata.

– Jatkamme maabrändivaltuuskunnan ehdottaman aikuispakkauksen suunnittelua ja etsimme tähän tehtävään myös yhteistyökumppaneita, Marianne Heikkilä sanoo.

Lisätietoja www.martat.fi

Puheenjohtaja Merja Siltanen, p. 010 838 5551, etunimi.sukunimi@martat.fi
Toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, p. 010 838 5532, etunimi.sukunimi@martat.fi

Ote maabrändivaltuuskunnan loppuraportista:

”Tehtävä Marttaliitolle: Aikuispakkaus

Lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy neulaa, lankaa, ruuvimeisseli ja vasara. Monelta puuttuu kuitenkin taitoa niiden käyttöön. Marttaliitto yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa voisi kasata aikuispakkauksen, jonka avulla jokaiselle 18 vuotta täyttävälle suomalaiselle annetaan ohjeet näiden välineiden käyttöön.

Parhaat suomalaiset sarjakuvapiirtäjät tilataan tekemään hauskat ja helposti ymmärrettävät ohjeet perustaitoihin: miten ompelen napin, korjaan pyöränkumin ja kiinnitän taulun seinään. Näin käsillä tekemisen taidot kohenevat ja korjausvälineet tulevat hyvään käyttöön.”

Lähde: Tehtävä Suomelle. Suomen maabrändivaltuuskunnan loppuraportti. 2010. www.tehtavasuomelle.fi