|

|

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahasto jakoi ruokakulttuuripalkinnot

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin torstaina 6.4.2017 Helsingissä. Palkinnon saivat keittiömestari Aira Viitaniemi, toimittaja Olli Ihamäki, ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa ja ruokatoimittaja Christina Aaltio. Marttoja edustaa rahastossa ja palkintoraadissa kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

”Palkitut ovat pitkänlinjan ammattilaisia, jotka ovat voimistaneet suomalaista ruokakulttuuria.  Yhteistä palkinnonsaajille on, että he ovat saaneet suomalaisia inspiroitumaan ruuanlaitosta, nauttimaan hyvistä aterioista sekä keskustelemaan ruoasta”, toteaa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston asiamies Petri Kolmonen.

Raati luonnehtii palkinnonsaajia seuraavasti:

Keittiömestari Aira Viitaniemi – karjalaisen ruokakulttuurin lähettiläs, 3 000 euroa

Keittiömestari Aira Viitaniemi on vannoutunut karjalaisen ruokaperinteen puolestapuhuja. Miljoonan piirakan kotiseutuneuvos on todellinen karjalanpiirakkaveteraani, joka järjestää piirakkakursseja ja ahkerasti opastaa miten syntyy aito käsin rypytetty karjalanpiirakka. Kansalaisia kurssittamalla hän välittää piirakoiden leipomisen perinnettä sukupolvelta toiselle. Viitaniemi tunnetaan ulkomaita myöten. Hänen tekimiään ruokia on nautittu presidenttien ja lähetystöjen pöydissä. Hän on myös vienyt karjalaista ruokakulttuuria ulkomailla.

Toimittaja Olli Ihamäki – radiossa rakkaudesta ruokaan, 3 000 euroa

Yleisradion pitkän linjan toimittaja ja intohimoinen ruoan ystävä Olli Ihamäki on ansiokkaasti jakanut ruokatietoutta radion kuuntelijoille vuosikymmenten ajan. Ihamäki arvostaa suomalaisia raaka-aineita, elintarvikkeita ja ruokia kotiruuasta gourmet´en. Ihamäki on nostanut lähetyksissään esille ruoka-alan ammattilaisia ja vaikuttajia. Vuosien yhteistyö suomalaisten arvostaman keittiömestari Jaakko Kolmosen kanssa oli tiivistä. Parivaljakon yhteistyönä syntyi useita kiinnostavia, kuulijat mukaansa tempaavia ruokalähetyksiä.

Ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa – Etelä-Pohjanmaan ruokalähettiläs, 3 000 euroa

Ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa on inspiroiva eteläpohjalaisen ruoan lähettiläs. Hän on opettanut koululaisia kokkaamaan arkiruokaa ja edistänyt ravitsemussuositusten mukaisen ruokataitoja. Asunmaa tunnetaan lähiruuan puolestapuhujana, luonnonantimien esille tuojana ja isojen ruokatapahtumien organisoijana.

Ruokatoimittaja Christina Aaltio – arkiruokailun ystävä, 3 000 euroa

Christina Aaltio on toiminut ruokatoimittajana vuodesta 1997 ja tehnyt monipuolisesti ruokajuttuja aikakauslehtiin, verkkoon ja televisioon. Hän on antanut käytännönläheisiä vinkkejä arkiruokailuun, luovasti ja uusia ideoita kehittäen. Christina Aaltio on myös tehnyt useita keittokirjoja.

Vuonna 2011 perustettu Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahasto myöntää vuosittain palkinnot suomalaisen ruokakulttuurin vaalimisesta. Alfred Kordelinin säätiö on vuodesta 1920 yhtäjaksoisesti tukenut apurahoin ja palkinnoin suomalaista tiedettä, taidetta, kirjallisuutta ja vapaata sivistystyötä sekä edistänyt tekijöiden kansainvälistymistä. Tilikaudella 2016 – 2017 säätiö jakaa apurahoja ja palkintoja yhteensä 4,9 MEUR.

Lisätiedot

  • Jaakko Kolmosen rahaston asiamies Petri Kolmonen, puh 050 043 3383
  • Alfred Kordelinin säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk, puh 040 825 8071