|

|

Jaakko Kolmosen palkinnot Haapalan panimoravintolalle ja Liepuskan Herkkupajalle

Vuoden 2024 Jaakko Kokki Kolmosen 5000 euron arvoiset ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty. Palkinnon saivat sotkamolainen perheyritys Haapala sekä nilsiäläinen, leipomotuotteita valmistava Liepuskan Herkkupaja.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta. Marttaliitto oli mukana valitsemassa palkinnon saajia. Tänä vuonna palkinnoilla huomioidaan erityisesti suomalaista leivontakulttuuria- ja perinteitä sekä kotimaista matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan ansioitunutta toimintaa.

Sotkamolainen perheyritys Haapala BnB eli Haapala palkitaan suomalaisten ja kainuulaisten ruokaperinteiden vaalimisen ja uudistamisen eteen tehdystä ansioituneesta työstä. Vuonna 2018 ovensa avanneen Haapalan tilan toiminnan keskiössä ovat panimo, ravintola sekä majoitus aittamökeissä ja vanhassa maalaiskartanossa. Tilaa luotsaa yrittäjäpariskunta Kaisa Tyler ja Craig Tyler.

Liepuskan Herkkupaja on Kuopion Nilsiässä sijaitseva yli kymmenvuotias perheyritys, jonka paikallisista raaka-aineista valmistetut suolaiset ja makeat herkut ihastuttavat suomalaisia ja matkailijoita niin maassa, merellä kuin ilmassakin. Herkkupaja palkitaan erityisesti suomalaisten leivontaperinteiden vaalimisen sekä tunnettuuden eteen tehdystä korkealaatuisesta työstä.

Omissa juurissa on voimaa

Kainuussa vain muutaman kilometrin päässä Vuokatista ja Sotkamon keskustasta sijaitsevan Haapalan tilan juuret juontavat aina 1600-luvulle saakka. Haapalan tila on ollut Korhosten suvun omistuksessa vuodesta 1904 lähtien ja sitä jatkaa Korhosen suku jo viidennessä polvessa. Yrittäjäpariskunta Kaisa ja Craig Tylerin käsissä Haapalasta on kehittynyt ravintolan, pienpanimon, majoitusaittojen ja hirsisaunojen perinteitä henkivä kokonaisuus.

Haapalassa elävät sulassa sovussa paikallisuus ja kansainvälisyys. Britanniassa vietetyt vuodet ovat vahvistaneet yrittäjien näkemystä siitä, että omissa juurissa, maassa ja perinteissä on valtava potentiaali, johon kannattaa panostaa. Panimoravintolassa tarjoiltavat ruokalajit ovat syntyneet suomalaisen ja kainuulaisen ruokaperinteen innoittamina, mukana ripaus modernia twistiä. Ravintolan keittiössä käytetään raaka-aineita suoraan kainuulaisilta tuottajilta, omista metsistä ja puutarhasta. Haapalan pienpanimo on Kainuun alueella ainoa laatuaan, ja sen oluet ovat brittityylisiä, mutta suomalaisella historialla ja makumaailmalla maustettuja. Paikalliset ainekset, puhtaat raaka-aineet, huolellisesti valmistetut oman panimon oluet sekä pitkäjänteinen, korkealaatuinen työ heijastavat yrittäjien sitoutuneisuutta kestävään liiketoimintaan.

Suomalaisten leivontaperinteiden vaalimista satavuotiailla resepteillä

Liepuskan Herkkupajalla uskotaan aitoon, puhtaaseen, suomalaiseen gourmet-lähiruokaan. Tuotteet pohjaavat suomalaiseen leivontaperinteeseen ja sukupolvien läpi kulkeneeseen perimätietoon. Yrityksen pohjana ovat jopa sata vuotta vanhat reseptit ja käsityö – jokainen karjalanpiirakka rypytetään käsin. Herkkupaja yhdistää lähellä tuotetun raaka-aineen ja käsityön sekä ikiaikaisen perinteen moderneihin ja rohkeisiin mukaelmiin ennakkoluulottomasti ja rakkaudella, näistä mainittakoon minikorvapuustit- ja marjakukot, kantarellitartaletit sekä viimeisimpänä vegaaniset tuotteet.

Käsin tekeminen mahdollistaa tuotteiden räätälöinnin tilaajan toiveiden mukaisesti tarkasti ja ketterästi. Yritys hyödyntää monipuolisesti paikallisia raaka-aineita, viljoja marjoja sekä kala- ja lihatuotteita. Herkkupaja on merkittävä toimija suomalaisen ruokakuvan luomisessa ja ylläpitämisessä niin valtiollisissa tilaisuuksissa, kokouksissa ja kongresseissa kuin kuluttajille ruokakaupoissa.  

Keittiömestari Jaakko Kokki Kolmosen (1941–2016) nimeä kantavan rahaston tarkoituksena on tukea suomalaista ruokakulttuuria huomioimalla vuosittain jaettavilla palkinnoilla alan ansioituneita tekijöitä. Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö ja se jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa.

Lisätiedot

  • Liepuskan Herkkupaja, toimitusjohtaja Eeva-Maria Turunen, puh. 0400 169 888
  • Haapala BnB, Kaisa Tyler ja Craig Tyler, puh. 044 077 3245
  • Jaakko Kolmosen rahasto, rahaston asiamies Saara Terva Alfred Kordelinin säätiö, puh. 040 125 3010