|

|

Jaakko Kolmosen rahasto jakoi tunnustuksia työstä suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi

Kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen, keittiömestari Kim Palhus ja Pohjois-Karjalan Marttojen Piirakkapaja ovat saaneet Jaakko Kolmosen rahaston tunnustuspalkinnot suomalaisen ruokakulttuurin vaalimisesta. 3000 euron suuruiset palkinnot jaettiin tiistaina 28. helmikuuta Helsingin yliopiston järjestämässä juhlaseminaarissa Ruokakulttuuri Suomessa ja Helsingin yliopistossa – huipulle ja yhteiskuntaan.

Opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmosen nimikkorahaston palkinnonsaajat on valinnut lautakunta, johon kuuluvat Marttaliitto ry:n, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund ry:n, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n ja Suomen Keittiömestarit ry:n edustajat yhdessä rahaston puheenjohtaja Jaakko Kolmosen ja Alfred Kordelinin säätiön edustajan, asiamies Hannu Heikkilän kanssa.

Perinneruokien taitaja

Hilkka Huttunen, suomalaisen ruokakulttuurin eloisa lähettiläs, on työskennellyt Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvojana yli 15 vuotta. Savolaisella värikkyydellä Hilkka opettaa kursseillaan, kuinka tehdään niin karjalaiset kuin hämäläisetkin perinneruoat. Hän nostaa työssään vahvasti esiin suomalaiset ruokasesongit kuten kevään villivihannekset ja syksyn marjat ja sienet. Huttusella on taito nähdä muiden maiden ruokakulttuurien yhteydet suomalaiseen ruokakulttuuriin. Luontevana ja sanavalmiina esiintyjänä Hilkka Huttunen on suosittu asiantuntija erilaisissa ruokaa käsittelevissä ohjelmissa.

Ruokakulttuurivaikuttaja ja monitoimimies

Keittiömestari ja ravintolatoimen päällikkö Kim Palhus on työskennellyt suomalaisissa huippuravintoloissa kuten Motissa, Savoyssa, Kämpissä ja Kanavarannassa. Palhusiin uraan on mahtunut myös lukuisia työrupeamia ulkomailla muun muassa lähetystöjen ja edustustojen palveluksessa. Hän on toiminut Laurea ammattikorkeakoulussa opettajana ja suomalaisen ruuan asiantuntijana. Vuonna 2008 Palhus siirtyi Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ravintolatoimen päälliköksi. Kim Palhus  on Suomen ruokalähettiläänä edistänyt suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin tunnettuutta niin Pohjoismaissa kuin esimerkiksi Singaporessa, Saksassa, Pietarissa ja Ranskassa. Hän on toiminut Suomen Keittiömestarit ry:n ja Pohjoismaiden keittiömestariliiton hallituksen jäsenenä. Palhus on pitkään tehnyt yhteistyötä eri ministeriöiden kanssa edistääkseen suomalaista ruokakulttuuria ja elintarvikevientiä. Palhus on tunnettu luennoitsija ja mielipidevaikuttaja suomalaisissa elintarvikepiireissä.

Karjalaisen leivontakulttuurin edistäjät

Pohjois-Karjalan Marttojen Piirakkapaja vaalii ja edistää suomalaista leivontakulttuuria. Piirakkapajassa on pidetty havaintoesityksiä karjalanpiirakan leivonnasta päivittäin vuodesta 1992 lähtien. Lasten piirakkakoulu aloitettiin vuonna 1997 ja pullakoulu 2007. Piirakkapajatoiminta tavoittaa suuren joukon ihmisiä ja tuo perinteisen taidon tähän päivään. Satojen marttaleipureiden ahkeroinnin tuloksena isoäitiemme työ ja kappale suomalaista ruokakulttuuria siirtyvät uusille sukupolville. Piirakkapaja on avoinna kesäisin Marttakahvion yhteydessä Joensuun Kauppatorilla. Pohjois-Karjalan Martat järjestää lisäksi karjalaisten leivonnaisten kursseja eri-ikäisille ja erilaisille kohderyhmille ympäri vuoden. Kurssien kysyntä on viime vuosina kasvanut.

Jaakko Kolmosen rahasto


Vuonna 2011 Alfred Kordelinin säätiöön perustettu Jaakko Kolmosen rahasto on Suomen suurin ruokakulttuurin alalla toimiva rahasto. Ennen nimikkorahaston perustamista oli Alfred Kordelinin säätiön Toivo Vuorelan ja Mauno Turusen muistorahastosta myönnetty joka  kolmas vuosi  vuodesta 1991 alkaen Jaakko Kolmosen stipendi tai palkinto suomalaisen ruokakulttuurin tukemiseksi. Rahaston pääoma, 136 645 euroa, on karttunut Jaakko Kolmosen 50-, 60- ja 70-vuotispäivien muistamisista. Kordelinin säätiö tuplaa jokaisen rahastoon annetun lahjoituksen. Nyt saadut lahjoitukset mahdollistavat  yhteensä vähintään 8 500 euron verovapaan tunnustuspalkinnon jakamisen joka vuosi.

 

Lisätiedot

Opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmonen, 0400 199 333