|

|

Jätteen vähentämisen viikolla kannustetaan pidentämään tuotteiden käyttöikää

Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 16.–24.11. kampanjoidaan kestävämmän tuotannon ja kulutuksen puolesta. Martat vinkkaavat vähentämään jätettä erityisesti ostamalla vain harkiten ja tarpeellista sekä pidentämällä tuotteiden käyttöikää korjaamalla ja huoltamalla.

Suomessa Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana on näkymätön jäte eli tuotantoprosesseissa syntyvä jäte, jota syntyy huomattavasti enemmän kuin kotitalousjätettä. Yhden farkkuparin tuotannossa syntyy noin 25 kiloa ja yhden älypuhelimen valmistuksessa jopa 86 kiloa jätettä, todetaan Ruotsin jätelaitosyhdistyksen Avfall Sverigen selvityksessä.

Tuotteiden käyttöiän pidentäminen on vaikuttava ja helppo keino pienentää kulutuksen jätejalanjälkeä. Yrityksissä se tarkoittaa tuotteiden laadun parantamista ja korjattavuutta, sekä uudenlaisten huolto-, korjaus-, vuokraus- ja jakamispalveluiden kehittämistä.

– Kuluttajalle tehokas keino vähentää luonnonvarojen kulutusta on olla ostamatta turhaa. Tuotteiden käyttöikää voi pidentää korjaamalla, huoltamalla, kierrättämällä ja lainaamalla, muistuttaa Marttaliiton ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämispäällikkö Salka Orivuori. Tuplaamalla tavaroiden käyttöiän, voivat kuluttajat puolittaa oman tavaroiden kulutuksesta syntyvän jätejalanjälkensä.

Katso marttojen vinkkivideot vaatteiden korjaamiseen ja huoltamiseen (alla) sekä kampanjavideot farkuista ja kännykästä. Näillä neuvoilla pidennät vaatteiden käyttöikää ja vähennät tekstiilijätteen syntymistä.

Euroopan jätteen vähentämisen viikon viestintää koordinoi Motiva Oy yhteistyössä ympäristöministeriön, Suomen Kiertovoima ry:n, Marttaliiton, Zero Waste Finland ry:n, Tori.fi:n, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n ja Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kanssa.


Lisätietoja ja vinkit teeman käsittelyyn sekä haastateltavien yhteystietoja

  • Marttaliiton kehittämispäällikkö Salka Orivuori, 050 5474751, salka.orivuori@martat.fi
  • Teemaviikon tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta www.jätteetönviikko.fi.
  • Motiva Oy:n tiedote
  • Sosiaalisessa mediassa jätteen vähentämisen viikko näkyy aihetunnisteilla #näkymätönjäte #jätteetönviikko

Marttojen vinkkivideot

Vaatteen paikkaaminen


Napin ompelu


Lahkeiden lyhentäminen


Kampanjavideot

Kännykkä


Farkut