|

|

Kalan käyttöä edistävä laite voitti Marttojen innovaatiokilpailun

Ratkaisu:martta-kilpailulla haettiin arkea helpottavia keksintöjä. Kilpailun voitti laite, jolla tehostetaan pikkukalan käyttöä elintarvikkeena.

Ratkaisu:martta-innovaatiokilpailun tavoitteena oli löytää ja palkita sellaiset henkilöt, järjestöt tai yritykset, joiden idealla voidaan edistää sujuvaa arkea kotitalousneuvonnan keinoin, kestävän kehityksen hengessä.

Marttaliiton järjestämässä kilpailussa oli kolme sarjaa: pääsarja, marttasarja ja opiskelijasarja. Kilpailuaikana 27.4.–31.12.2018 arvioitavaksi saapui yhteensä 70 ideaa, joista pääsarjaan 62, marttasarjaan 4 ja opiskelijasarjaan 4 ideaa.

Pääsarjan ensimmäinen palkinto, 10 000 euroa, tulee käyttää voittoisan idean kehittämiseen. Martta- ja opiskelijasarjoissa ei jaettu palkintoja, koska tuomariston mukaan esitykset olivat vielä idean tasolla.

Voittaja

Ratkaisu:martta kilpailun voitti Ilmari Tamminen, Vaakalintu Oy. Voittajatuotteen tavoitteena on edistää järvikalan menekkiä sekä lähiruoan käyttöä ja arvostusta. Järvissä on paljon pientä kalaa, jota ei hyödynnetä elintarvikkeeksi. Sekä vapaa-ajan kalastajat että kalateollisuus tarvitsevat ratkaisuja pikkukalan tehokkaampaan käyttöön.

Pikkukala on ekologista lähiruokaa. Kalakannat uusiutuvat nopeasti, eikä niihin ole kertynyt elohopeaa, kuten isoihin kaloihin. Pikkukalojen pyydystäminen tarjoaa kalastuselämyksiä, ja hyötykäyttö saa ihmiset liikkeelle luontoon kala-aterioiden innostamina.

Kalankäsittelylaiteen ideana on kalanlihan erottelumekanismi, joka tuottaa ruodotonta kalamassaa pikkukalasta. Manuaalisena laite sopii vapaa-ajankalastajille ja sähkökäyttöisenä kalateollisuuteen.

Kalankäsittelykone ei ole vielä valmis tuote. Sen tuotteistaminen vaatii muotoilua ja brändin rakentamisen. Muotoilussa on otettava huomioon kotitalouksien tarpeet, käytännöllisyys ja helppokäyttöisyys sekä laitteen koko. Kalateollisuudessa laitteen pitää olla tehokas ja helposti puhdistettava.

Kunniamaininta

Kilpailussa sai kunniamaininnan Potturi -perunapesuri, Pari Vesaa ja Masa Oy.

Suojatun pesumenetelmän ansiosta Potturi pesee ja kuorii uudet perunat alle minuutissa. Tuote soveltuu käytettäväksi vesistössä, ämpärissä ja tiskialtaassa, eli sekä kotona että mökillä. Materiaali on kierrätettävää ja elintarvikehyväksyttyä (FDA) muovia. Tuote on kevyt ja kestävä ja sen hiilijalanjälki on matala.

Tuomariston mukaan kyseessä on valmis kotimainen designtuote, joka ratkaisee oivallisesti arjen haasteen.  Muotoilu, arvolupaus, brändi ja markkinointi on suunniteltu hyvin ja viety loppuun asti. Menestyvä tuote vaatii vahvaa tuotteistusta ja brändin rakentamista, mikä toteutuu tämän tuotteen kohdalla.

Arvontapalkinto

Kaikkien osallistujien ja sarjojen kesken arvottiin 500 euron palkinto. Palkinnon voitti Pasi Juusola. Hän osallistui kilpailun pääsarjaan Aina paikallaan oleva kenkälusikka -idealla.

Kilpailun tuomaristo

  • Helena Hyvönen, professori emerita, Aalto Arts
  • Anne Mujunen, projektipäällikkö, Joensuun kaupunki
  • Johanna Mäkelä, dekaani, Professtori, Helsingin yliopisto
  • Merja Rehn, asiantuntija, Kiertotalous – Kestävä ruokajärjestelmä, Sitra
  • Mika Sarimo, Founder, Wise & Sally

Lisätietoja

  • Marjahelena Salonen, johtava-asiantuntija, palvelumuotoilija, p. 050 550 5510, marjahelena.salonen@martat.fi