|

|

Kesän sesonkikasvikset tuovat makua, terveyttä ja kestävyyttä ruokavalioon

Suomalaisten lihankulutus on yhä korkealla, vaikka kasvisten terveys- ja ympäristöhyödyt ovat hyvin tiedossa. Suomalaisten kasvisten käyttö on edelleen vähäistä – 14 % miehistä ja 22 % naisista syö riittävästi kasviksia (Finnravinto 2017). Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen rohkaisee suomalaisia lisäämään kasviksia ruokavalioonsa erityisesti kesällä. Sesonkikasviksia on nyt runsaasti saatavilla ja niiden hinta on edullinen – syitä suosia niitä siis riittää!

– Kesä on täydellinen aika tehdä ruokavaliosta kasvipainotteisempi. Sesongin kasviksia saa nyt edullisesti, ja ne tuovat väriä ja makua lautaselle, sanoo Tuovinen.
Sesonkikasvikset – kotimaisia ja maukkaita
Kesäkausi tuo mukanaan runsaan valikoiman kotimaisia kasviksia juhannuksesta pitkälle syksyyn. Kotimaisuus on monelle tärkeä tekijä, ja nyt voimme nauttia kotimaisista kasviksista tuoreimmillaan.

– Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan, ja ne maistuvat upeilta. Grilliin saa uusia makuelämyksiä erilaisilla kasviksilla, kuten kuten kaaleilla tai hedelmillä. Hampurilaisen väliin voi paistaa esimerkiksi mustapapupihvit, jotka valmistuvat itse tehden, kertoo Tuovinen.

Helppoa ja vastuullista kesäkokkailua

Kasvikset ovat kätevä valinta mökkiruokailuun, koska ne eivät aina vaadi kylmäsäilytystä. Näin ollen ne säilyvät hyvin pienissä kylmäsäilytystiloissa tai viileässä paikassa ulkona.
– Kesällä on tarkoitus nauttia ruoasta ja yhdessäolosta. Kasvikset sopivat tähän täydellisesti, sillä ne ovat helppoja käyttää ja sopivat kaikille. Erilaiset kasvisruoat tekevät kesän juhlista ja arjesta vaivattomia ja herkullisia, Tuovinen jatkaa.

Askel kohti kestävämpää ruokavaliota

Ruoantuotannon ympäristövaikutuksia on vähennettävä, ja kasvivoittoinen ruokailu on avain kestävään ruokavalioon. Kasvisten, kasviproteiinien ja täysjyväviljan runsas käyttö edistää sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia.

– Ruokamurros on tulossa, ja ruokavaliomme muuttuu väistämättä kasvipohjaisemmaksi. Martat tarjoavat runsaasti vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla on helppo tehdä parempia ruokavalintoja, sanoo Tuovinen.

Martat kannustavat kaikkia suomalaisia hyödyntämään kesän runsasta kasvisvalikoimaa ja nauttimaan maukkaasta, terveellisestä ja kestävästä ruuasta.