|

|

Kevätseuranta alkaa: teemana muuttuva metsä

Lumi peittää maata eteläistä Suomea myöten, mutta lisääntyvä auringonpaiste ja lintujen laulu kielivät kevään lähestymisestä. Tänä vuonna Martat ovat mukana Luontoliiton Kevätseuranta-kampanjassa, jossa havainnoidaan kevään etenemistä muuttuvassa metsässä 

Tänä keväänä Martat ja Luontoliitto kannustavat seuraamaan, kuinka metsät täyttyvät elämästä päivän pidetessä ja auringonsäteiden hiipiessä tiheimpiinkin kuusikoihin.  

“Suomessa ihmisillä on erityinen suhde metsiin, ja Suomi tunnetaan metsäisenä maana myös maailmalla. Metsät ovat luonnon monimuotoisuuden kehtoja, mutta muun muassa ilmastonmuutoksen ja metsänkäytön seurauksena metsien monimuotoisuus on uhattuna”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lilli Tikkanen

Metsien muutoksen myötä monet tutut lajit leviävät uusille alueille ja aiempaa pohjoisemmaksi. Kevätseurannan kautta saaduista havainnoista kertyy arvokasta aineistoa tutkimustarkoituksiin. 

Puoli kuuta peipposesta: Kevätseurannan teemalajeissa tutut haapa, variksenmarja ja peippo 

Kevätseurannassa havainnoidaan kevään kulkua tarkkailemalla eri kasvi- ja eläinlajeja. Kiuru, valkovuokko, sisilisko ja sitruunaperhonen ovat esimerkkejä vuosittain seurattavista vakiolajeista. Näiden lisäksi kampanjaan kuuluu vaihtuvia teemalajeja. Tämän kevään teemalajeiksi valittiin suomalaisille metsille tunnusomaiset haapa, kekomuurahainen, käenkaali, peippo ja variksenmarja.  

Kevätseuranta alkaa jo tänä viikonloppuna. Seurantaa saa tehdä minä päivänä tahansa, mutta havaintoja toivotaan etenkin virallisilta Kevätseuranta-viikonlopuilta, jotka ovat 24.–25.2., 9.–10.3., 23.–24.3., 6.–7.4., 20.–21.4., 4.–5.5., 18.–19.5. ja 1.–2.6. Myös ensihavainnot lajeista ovat arvokkaita, ja niitä voi lähettää läpi kevään. Havaintoja voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi.  Tänä vuonna Kevätseurantaa tehdään yhdessä Marttojen kanssa. 

Vaikka lunta onkin vielä maassa, kevät tekee jo tuloaan. Kevätretkelle kannattaa ehdottomasti lähteä jo tänä viikonloppuna. 

“Odotamme innolla millaisia ensihavaintoja saamme tältä viikonlopulta. Useille tuttuja kevään ensimerkkejä ovat tietenkin pajunkissat ja lumien sulaessa pientareita täplittävät kirkkaankeltaiset leskenlehdet”, sanoo Tikkanen.   

www.kevatseuranta.fi  
Instagram @kevatseuranta 
Facebook @kevatseuranta 
#kevätseuranta