|

|

Koronavirus puhututtaa – huolehdi käsihygieniasta, yski oikein, huolehdi kotivarasta. Marttatoiminta jää tauolle.

Tätä uutista ei enää päivitetä. Viimeksi uutista päivitettiin 7.4. Alkuperäinen uutinen on julkaistu 11.3. uudet tiedot julkaistaan martat.fi:n ajankohtaisissa uutisissa tarpeen mukaan.

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 –tartuntatautiepidemia, jonka Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti 11.3. olevan pandemia eli maailmanlaajuinen epidemia. Suomeen on julistettu epidemian vuoksi poikkeusolot. Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Sairastumisen varalle on hyvä hankkia kotiin riittävästi elintarvikkeita, sillä sairaana ei ehkä pääse ruokakauppaan. Seuraa ja noudata viranomaisten ohjeistuksia.


Nopea ohje varautumiseen

 1. Pese kädet huolellisesti saippualla usein. (ohjevideo)
 2. Yski ja aivasta oikein. (ohjevideo)
 3. Älä koskettele kasvojasi.
 4. Vältä kaikkea kaikkea turhaa liikkumista ja ihmiskontakteja.
 5. Pidä hansikkaat kädessä julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa.
 6. Pidä aina noin 2 metrin etäisyys muihin kuin oman kotitaloutesi asukkaisiin.
 7. Huolehdi kotivara kuntoon (ohjeet alempana)
 8. Jos epäilet koronavirusinfektiota ja itsehoito kotioloissa ei riitä, toimi oman kotikuntasi viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. Tee koronavirusoirearvio www.omaolo.fi -palvelussa ja ota yhteys omalle terveysasemallesi. Terveysaseman ollessa suljettuna ota yhteys päivystysavun numeroon 116 117.
 9. Pohdi, mitä tietoa levität. Kuka sitä jakaa, miksi ja onko se tuorein tieto?

Marttatoiminta jää tauolle

Suomen viranomaiset ovat 12.3.2020 antaneet uudet ja aiempaa tiukemmat ohjeet epidemian leviämisen estämiseksi tai hidastamiseksi. Viranomaiset suosittelevat välttämään kaikkia kokoontumisia, matkustamista niin kotimaassa kuin ulkomailla sekä kaikkea ryhmäharrastustoimintaa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Marttaliitto tukee omilla menettelyillään viranomaisten toimintaa ja pyrkii ehkäisemään viruksen leviämistä.

Marttaliitto ohjeistaa, että
– Marttayhdistysten kokoukset, tapaamiset, kurssit ja muut tilaisuudet siirretään tai perutaan ainakin 30.4. asti, ellei niitä kyetä järjestämään etäyhteyksin.
– Muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin ei osallistuta kuin etäyhteyksin.

Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi ja koskevat tällä hetkellä käytännössä kaikkea toimintaa ja tilaisuuksia, jotka on ollut tarkoitus pitää ennen 30.4.2020. Tilanteen kehittymistä ja viranomaisohjeita seurataan aktiivisesti ja annamme niiden perusteella tarvittaessa uusia ohjeita.


Kotivara on osa omatoimista varautumista

Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivaraa suositellaan varattavaksi ainakin kolmeksi päiväksi, mutta sairausaika voi kestää pitempäänkin. Kotivaran ohjeilla voi elintarvikkeita hankkia useammaksikin päiväksi.

 • Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä.
 • Hyvin säilyviä elintarvikkeita ovat muun muassa näkkileipä, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, mehut, mehukeitot, murot, myslit, kala-, liha- , ja papusäilykkeet, pastat, linssit. Varaa tarvittaessa myös lastenruokia ja lemmikin ruokia.

Katso tarkemmat ohjeistukset Marttojen kotivara-sivuilta.


Käsihygienia ja kotisiivousohjeet

Tärkeintä sairastumisen ennaltaehkäisyä on pestä kädet usein lämpimällä vedellä ja saippualla mm. kotiin tullessa, ruokaa tehdessä, ruokailun yhteydessä, vessassa käydessä ja yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen. Yski ja niistä aina kertakäyttöliinaan, jonka heität pois tai hihaan. Vältä kasvojen koskettamista käsillä.

Jos kotona ollaan terveenä, riittää normaali, huolellinen ylläpitosiivous. Imuroidaan, pyyhitään pinnat, pestään vessat ja lopuksi 60-asteessa siivousvälineet.

Jos kotona on sairastunut, kannattaa olla huolellisempi ja pyyhkiä usein kosketeltavia pintoja (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Vessa on hyvä pestä usein. Sairaudesta riippuen, joskus voi olla tarpeen käyttää myös desinfioimisainetta. Suojaa kädet siivouskäsineillä ja pese ja kuivaa ne lopuksi tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Pese siivouksen päätyttyä siivousvälineet 60-asteessa tai tarvittaessa käytä kertakäyttösiivouslinoja. Pyyhi siivouspyyhkeellä ja puhdistusaineella välineet ja imuri, joita et voi pestä koneessa. Pese ja rasvaa kädet siivouksen jälkeen huolella. Kaikilla kannattaa olla omat käsipyyhkeet ja kun joku sairastaa, ne kannattaa vaihtaa päivittäin. Lakanat ja tyynyliinat on hyvä myös vaihtaa silloin ainakin kerran viikossa. Pese pyyhkeet, vuodevaatteet ja siivousliinat 60-asteessa.

Tarkempia siivousohjeita erityisesti ammattisiivouspuolelle mm. Koronaan liittyen löytyy Työterveyslaitoksen sivuilta


Viranomaisten ohjeistukset ja lisätietoa