|

|

Kotipuutarha kuuluu kaikille – tule tapahtumiimme!

Marttojen valtakunnallisen Kauha ja kukkaro -viikon tapahtumat ovat 28.3.- 1.4.2016. Kannustamme kaikki kokeilemaan yrttien kasvatusta.
Olet tervetullut tapahtumiimme katsomaan ja kuuntelemaan, miten yrttejä kasvatetaan kaupan ruukkuyrteistä istuttamalla, miten siemenet kylvetään ja taimet kasvatetaan. Annamme myös henkilökohtaista apua kysymyksiisi, kuinka sinä voit saada mieliyrttisi kasvamaan ja mikä yrtti sopii parhaiten juuri sinun mieliruokiisi.

Yrttien kasvatus on helppoa. Yrtit viihtyvät ruukuissa ja laatikoissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa sekä kukkapenkissä ja kasvimaalla. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.  

Yrttitarha ruukkuyrteistä  

Kun aloitat yrttien kasvatuksen kaupasta ostetuilla ruukkuyrteillä, annamme muutaman hyödyllisen vinkin, jotta onnistut:

  • Osta tuoreita, äskettäin kauppaan tulleita ruukkuyrttejä.  

  • Kastele juuripaakku ja suihkuttele lehtiä. Käytä isoimmat lehdet salaattiin ja jätä muutamia pieniä lehtiä kasvamaan. Leikkaa muovinen ruukku suikaleiksi ja irrota varovasti juuripaakusta. Leikkaa katkenneet juuret ja poista kaikki huonokuntoiset lehdet. 

  • Istuta taimet hiekkapitoiseen multaan. Jos käytät lasittamattomia saviruukkuja, liota niitä vedessä, jotta ruukku ei ime kosteutta mullasta. Laita ruukun pohjalle pieniä kiviä tai ruukun palasia salaojaksi.  Pidä juuripaakku mahdollisimman ehjänä ja tiivistä multa juuripaakun ympäriltä. Kastele. 

  • Laita ruukku valoisalle ikkunalaudalle, mutta suojaa suoralta auringonpaahteelta. Kastele säännöllisesti. Juurtuminen nopeutuu, jos laitat kasvin päälle 1-2 viikoksi hupun rei’itetystä läpinäkyvästä muovipussista.   

  • Kun yrtit ovat juurtuneet, paina multaan hidasliukoisia lannoitepuikkoja tai sekoita kasteluveteen lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. 

  • Samalla ohjeella saat satoa myös ruukkusalaatista ja sinappikaalista (rucola). 

Kauha ja kukkaro -tapahtumat

Tervetuloa mukaan tapahtumiimme – tule oppimaan uutta, kokemaan tekemisen iloa ja onnistumisen elämyksiä! Kauha- ja kukkarotapahtumat ja muuta hyödyllistä tietoa yrttien kasvatuksesta löydät täältä.

Marttaliitto ry

Asta Kuosmanen
varatoiminnnanjohtaja: kotipuutarha, ympäristö, perinne
puh. 050 573 1765
asta.kuosmanen(at)martat.fi

Arja Hopsu-Neuvonen
kehittämispäällikkö: ruoka ja ravitsemus, sienet
puh. 050 511 8116
arja.hopsu-neuvonen(at)martat.fi