|

|

Kotoutumisen parhaita reseptejä pohditaan ja kokataan SuomiAreenassa

Suomalaisen työn ja vapaaehtoistyön aitiopaikoilla istuvat vaikuttajat etsivät Porin SuomiAreenassa keinoja siihen, miten uudet maahanmuuttajat löytävät Suomessa paikkansa.


Onko Suomella tahtoa ja osaamista hyödyntää tulijoiden työvoima? Miten hyvää suomea työntekijän pitää puhua? Millaisia ajattelun muutoksia yrityksissä ja työelämässä tarvitaan? Entä missä menevät vapaaehtoistyön ja viranomaistoiminnan vastuiden rajat – ja onko laadukas kotoutuminen pois joltakin toiselta?

“Kahdeksan reseptiä kotoutumiseen – Mitä Suomen pitää tehdä paremmin?” -keskustelu nähdään kauppakeskus Puuvillan lavalla maanantaina 11.7. Klo 13:30-14:45. 

Lavalle nousevat resepteineen sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta, kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.), siirtolaisuusasiantuntija Fadumo Dayib, yhteisötyöntekijä Suldaan Said Ahmed Helsingin Diakonissalaitokselta, henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä Skanskalta sekä toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen Opteamilta.

Keskustelun juontavat Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula sekä Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä. Keskustelun järjestävät yhteistyössä Marttaliitto, Suomen Punainen Risti, Opteam ja Skanska. Tilaisuudessa julkistetaan myös yritysten henkilöstöjohtajille tehdyn, maahanmuuttajien työllistymistä koskevan kyselyn tulokset.

Kotoutumisen parhaita reseptejä pohditaan ja kokataan koko viikon ajan myös SuomiAreenan Kansalaistorilla Saman padan äärellä –teltassa päivittäin klo 10-18. Suomen Punaisen Ristin, Marttojen ja MTK:n yhteisessä teltassa SPR Satakunnan piirin vastaanottokeskusten asukkaat ja martat yhdistelevät perinnereseptejään ja maistattavat fuusioherkkuja joka päivä klo 12 ja 16.

Ruuat valmistuvat pääasiassa MTK:n sponsoroimista kotimaisista raaka-aineista. Teltan keskustelutuokioissa haastetaan joka päivä suomalaisia politiikan, järjestöjen ja median vaikuttajia pohtimaan omia reseptejään kotoutumiseen. Osallistumisensa ovat toistaiseksi vahvistaneet:

ma 11.7. klo 16 Skanskan henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä ja Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen

ma 11.7. klo 16.30 Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula ja toimittaja Riku Rantala

ti 12.7. klo 11 Marttaliiton puheenjohtaja Lea Sairanen ja Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm

ti 12.7. klo 14 professori Heikki Hiilamo

ti 12.7. klo 15.30 vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard

ke 13.7. klo 11 MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi

ke 13.7. klo 12 kansanedustaja Nasima Razmyar

ke 13.7. klo 14 Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja Kuluttajaliiton toiminnanjohtaja Juha Beurling

ke 13.7. klo 15 arkkipiispa Kari Mäkinen

to 14.7. klo 12 europarlamentaarikko, Marttaliiton varapuheenjohtaja Sirpa Pietikäinen

pe 15.7. klo 10 Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

“Suomessa on runsaasti töitä, joihin on vaikea löytää tekijöitä. Meidän kokemuksemme on, että yrityksissä ei vielä täysin osata hyödyntää uusien tulijoiden potentiaalia. Osittain kyse on asenteista, osittain siitä että vastassa on myös todellisia esteitä jotka pitää purkaa”, sanoo toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen henkilöstöyritys Opteamista.

”Viime syksynä turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa suomalaisten hiljainen enemmistö kääri hihansa ja osoitti teoillaan olevansa tulijoiden tukena. Suomen Punaisen Ristin vastaanottotoimintaan tuli mukaan tuhansia uusia vapaaehtoisia. Uskomme, että sama auttamishalu jatkuu myös kotoutumisen tuessa. Yhdessä tekemällä oppii parhaiten työelämässäkin tarvittavat kieli- ja kulttuuritaidot. Samalla kotoutuminen on suomalaisille mahdollisuus vahvistaa yhteisöllisyyttä”, Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula sanoo.

“Yhteiskunnallinen asenneilmapiiri sekä osallisuuden ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytykset on saatava sellaisiksi, että ne tukevat monikulttuurisen yhteiskunnan vahvistumista ja joustavaa päätöksentekoa. Kolmannella sektorilla tulee olla mahdollisuus tuottaa palveluja, joissa maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat voivat toimia sekä vapaaehtoisina että työntekijöinä. Marttaliitto haluaa edistää toimintakulttuuria, jossa on hyvä oppia alusta alkaen arjen hallinnassa tarvittavat tiedot ja taidot. Autettavista on saatava toimijoita, jotka ovat oman arkensa osaajia”, sanoo toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Marttaliitosta.

“Me Skanskalla haluamme, että jokainen työntekijä voi kokea olevansa osa yhteisöä. Käytännön keinoja kieli- ja kulttuurierojen käsittelyyn on paljon. Syrjintään pitää puuttua ja ristiriitoja ratkaista. Yhteisölle pitää antaa osaamista ennakkoluulojen ja erilaisuuden käsittelyyn. Nämä asiat ovat täysin ratkaistavissa, kun niihin tartutaan”, sanoo henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä Skanskalta.

Kahdeksan reseptiä kotoutumiseen – Mitä Suomen pitää tehdä paremmin?
#kotoutumisreseptit
Aika: Ma 11.7. Klo 13:30-14:45
Paikka: Kauppakeskus Puuvillan lava (Siltapuistonkatu 14)


Lisätietoja:

Marianne Heikkilä, Marttaliiton toiminnanjohtaja
marianne.heikkila@martat.fi, 050 375 1195

Minna Vanhala-Harmanen, Opteamin toimitusjohtaja
minna.vanhala-harmanen@opteam.fi, 0400 511 786

Kirsi Mettälä, Skanskan henkilöstöjohtaja
kirsi.mettala@skanska.fi, 040 504 4855

Kristiina Kumpula, Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri
kristiina.kumpula@punainenristi.fi, 020 701 2010


Saman padan äärellä -teltta

Aika: Ma-Pe 11.-15.7. klo 10-18
Paikka: Kansalaistori, Eteläkauppatori 2

Lisätietoja:

Terhi Lindqvist, Marttaliiton kehittämispäällikkö
terhi.lindqvist@martat.fi, 050 516 9412

Anni-Mari Syväniemi, MTK:n Ruokakulttuuriasiamies
anni-mari.syvaniemi@mtk.fi, 050 511 8909